SINDIKAT MEDIJA: NAPAD NA SLOBODNU RIJEČ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sindikat medija Crne Gore najoštrije je osudio brutalni napad na Oliveru Lakić, novinarku dnevnika “Vijesti”, i postavio pitanje nadležnim institucijama – do kada će novinari u Crnoj Gori morati da strijepe samo zbog toga što žele da rade svoj posao najbolje što mogu?

“Olivera Lakić je i ranije bila meta brutalnih napada koji nisu do kraja rasvijetljeni. Ovog puta, sudeći prema okolnostima i posljedicama napada, situacija je još jezivija. Lakić je očigledno praćena pa napadnuta ispred zgrade u kojoj živi, a jasno je da su napadači sramotnim pucnjem željeli da joj pošalju poruku da prestane da piše o sumnjivim i kriminalnim poslovima, čime se bavi godinama”, kazali su iz Sindikata medija.

Oni su istakli da su nadležni i visoki zvaničnici sinoć “požurili da osude napad”, ali i istakli nadu da je i njima konačno jasno da od deklarativnih izjava neće biti koristi ukoliko počinioci ne budu pronađeni i procesuirani. 

“Duga je i sramotna istorija nekažnjivosti napada na novinare u Crnoj Gori i do sada niko ko je bio nadležan za njihovo rješavanje nije snosio odgovornost zbog neobavljenog ili loše obavljenog posla”, saopšteno je iz te organizacije.

Poručuju da je vrijeme da se prestane sa tom praksom prestane budući da se još od najtežeg slučaja napada na novinare – ubistva Duška Jovanovića, “matrica nije mnogo promijenila”.

“Od rješavanja ovog slučaja možda neće zavisiti ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, ali sigurno hoće budućnost medijske scene u Crnoj Gori. Jer ako i ovaj slučaj ostane neriješen, novinari moraju ozbiljno razmisliti o alternativnim načinima odbrane svog života i profesionalnog integriteta”, jasni su u Sindikatu medija Crne Gore.

“Država Crna Gora ne smije biti sinonim za mjesto gdje se na slobodnu riječ ide mecima. Nadamo se da će i nadležni to konačno shvatiti”, zaključuje se u saopštenju Sindikata medija Crne Gore.

ULES Crne Gore osudio napad na novinarku Vijesti

Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore najoštrije osuđuje napad i ranjavanje koleginice Olivere Lakić, novinarke dnevnih novina Vijesti.

Zgroženi da se ovako nešto može desiti u našoj Crnoj Gori očekujemo da nadležni organi u što skorije vrijeme otkriju počinioce i rasvjetle ovaj kukavički akt.

Ovo je napad na profesiju, na slobodu medija i pucanj koji opominje sve novinare, zbog čega apelujemo na predstavnike medija da budu jedinstveni u cilju osnaživanja profesije i zaštite ljudskih prava’’ navodi se u saopštenju ULES -a Crne Gore.

Share.

About Author

Leave A Reply