CG: ZA SEDMICU ZARAŽENO 267 ĐAKA I 146 NASTAVNIKA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Crnoj Gori je samo tokom prošle sedmice od virusa korona oboljelo 267 učenika osnovnih i srednjih škola, dok je u vrtićima inficirano četvoro mališana.

Prema podacima sa sajta “kovid-19 i obrazovanje”, u Crnoj Gori je inficirano 146 nastavnika i profesora, od čega najviše u osnovnim školama 69.

U školama je trenutno inficirano 338 učenika, a u izolaciji se nalaze 1.116 osnovaca i 94 nastavnika. Najveći broj zaraženih učenika registrovan je u Podgorici, u osnovnim školama 129, a u srednjim 107.

Na sajtu za obrazovanje se navodi da časovi traju po 30 minuta, da učenici mogu imati najviše četiri časa dnevno za osnovce i šest časova dnevno za srednjoškolce.

Obavezno je nošenje zaštitnih maski za sve zaposlene i sve učenike, osim za djecu predškolskog uzrasta.

Obrazovno-vaspitnim ustanovama su obezbijeđeni beskontaktni toplomjeri za mjerenje tjelesne temperature.

Neophodno je održavati fizičku distancu sa drugim osobama od najmanje dva metra tokom boravka u prostorijama škole kao i u školskom dvorištu prilikom dolaska u školu i napuštanja škole nakon održane nastave.

Dozvoljeni broj djece predškolskog uzrasta koja borave u jednoj prostoriji računa se u odnosu na kriterijum da je za jedno dijete neophodno obezbijediti najmanje tri kvadrata slobodnog prostora.

Održavanje lične higijene pranjem ruku sa higijenski ispravnom vodom za piće i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi ili upotrebom dezinfekcionog sredstva na bazi 70 odsto alkohola. U svakoj učionici ugrađen je dispenzer sa dezinfekcionim sredstvom na bazi 70 odsto alkohola navode na sajtu Kovid i obrazovanje.

Objašnjavaju da se čišćenje cjelokupnog školskog prostora obavlja prije početka rada škole i nakon svake smjene.

Share.

About Author

Leave A Reply