ŠĆEKIĆ: SVE ŠTO ČINIMO JE ZA DOBROBIT GRAĐANA BERANA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Prethodna godina donijela je prijeko potrebnu stabilnost, koja je omogućila pobjedničkoj izbornoj koaliciji “Zdravo Berane” da zajedno sa Demokratama pruži maksimum kako bi naš grad mogao da se razvija u pravcu stvaranja realnih pretpostavki da u mnogim segmentima bude u centru zbivanja na sjeveru države. Na svakom koraku su vidljivi tragovi naših radova i ulaganja. Sve ovo što radimo je isključivo sa jednim jedinim ciljem – učiniti život građana Berana što boljim i kvalitetnijim“, kazao je na svječanoj sednici povodom 21. jula Dana opštine, gradonačelnik Dragoslav Šćekić.

On se u svečanom obraćanju zahvalio Vladi Crne Gore, resornim ministarstvima i svim partnerima koji učestvuju u razvoju našeg grada.

„Saradnja mora biti i jača i plodotvornija, kako ne bismo dolazili u situaciju da su pojedina ministarstva nekome majka, a nekome maćeha. Ovo govorim isključivo u cilju sprovođenja upravo Vladine politike ravnomjernog regionalnog razvoja i napora da se razlike svedu na minimum, u šta mi sastanak od prije par dana sa premijerom države uliva optimizam. Vjerujem da se u neko dogledno vrijeme i naš grad može pohvaliti standardom na nivou bogatijih gradova, makar sa prostora bivše nam zajedničke – Jugoslavije“, rekao je Šćekić.

Govoreći o znanju kao važnom resursu, Šćekić je kazao da je i ove, kao i prethodnih godina, nastavljena praksa podjele besplatnih udžbenika za učenike beranskih osnovnih škola, kao i da su obezbijeđene stipendije za studente – talente, nagrade za najbolje učenike osnovnih i srednjih škola, nagrade za ostvarene rezultate na državnim i međunarodnim takmičenjima.

„Nastavljamo sa sprovođenjem odgovorne socijalne politike, koja je i ranije krasila našu vlast. Izdvajanjem značajnih sredstava za naše ruralno područje, odnosno porodice sa troje i više djece, jasno iskazujemo svoj stav da su neophodna konstantna ulaganja kako bismo, sa jedne strane zaustavili proces iseljavanja iz naših krajeva, a sa druge strane bar malo olakšali i učinili pristojnijim život na našim seoskim područjima“, dodao je on.

Predsjednik Šćekić je istakao da je kultura obilježje jednog grada i da je prethodna godina protekla u tradicionalnim manifestacijama.

„Kada je riječ o sportu, s ponosom ističem da je ovo jedna od najuspješnijih godina u istoriji beranskog sporta. Takmičari iz naših klubova osvojili su pregršt medalja na zvaničnim međunarodnim takmičenjima. Predivna Sportska hala sa pratećim sadržajima, stadion po međunarodnim mjerilima širom otvaraju vrata stvaranju novih beranskih sportskih bisera i postizanju još boljih rezultata. Sa druge strane, sva ova moderna sportska infrastruktura daje nam za pravo da se nadamo novim, ne samo  sportskim, već i turističkim i infrastrukturnim izazovima i napretcima“, rekao je on.

Šćekić je naglasio da Berane nastavlja da se izgrađuje i ide u korak sa modernim tokovima, a u tome svakako glavnu riječ ima Agencija za izgradnju i razvoj, koja je, u saradnji sa Upravom za javne radove, tokom prethodne godine asfaltirala na kilometre putnih pravaca.

„Izvršen je izbor izvođača radova za asfaltiranje lokalnih puteva, parkinga i ulica u vrijednosti od 200.000 evra. Ugovoreni su i radovi na sanaciji kolovoza u gradskim ulicama u vrijednosti od 260.000 evra. Sanirani su i nasuti i mnogobrojni putni pravci u mjesnim zajednicama, kao što je izvršena i izrada novih pravaca ulične rasvjete u mnogim mjesnim zajednicama ukupne dužine oko 10 kilometara“, kazao je Šćekić.

On je dodao da je veliki broj projekata realizovan ili se realizuju uz pomoć evropskih prijatelja, a mnogi on njih bi ostali samo pusto slovo na papiru da nije bilo pružene ruke inostranih partnera.

„U okviru regionalnog stambenog programa za Crnu Goru završena je izgradnja 94 stambene jedinice na Rudešu za smještaj izbjeglih i raseljenih lica. Četiri objekta trajnog karaktera vrijednosti skoro 4 miliona evra, završena su svečanim uručenjem ključeva. Napominjem da je u završnoj fazi realizacija najvrednijeg evropskog projekta u Crnoj Gori: Unapređenje vodosnabdijevanja, izgradnja nove kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, vrijednosti blizu 13 miliona evra. Zahvaljujem se svim građanima na strpljenju, koje su imali, moram reći, zbog neodgovornog odnosa izvođača radova“, istakao je on.

Predsjednik opštine je podsjetio, da je počela realizacija projekta izgradnje Mini – hidroelektrane na gradskom vodovodu, vrijednosti oko 700.000 evra i da je Berane prva opština u Crnoj Gori koja je samostalno krenula u realizaciju ovakvog projekta.

Naša opština je sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma dogovorila saradnju na Projektu reciklažnog dvorišta sa sortirnicom. Izrada projektne dokumentacije je završena, narednih dana biće raspisan tender za izbor izvođača radova, a ukupna vrijednost je 1.600.000 evra. U okviru programa prekogranične saradnje Crna Gora- Albanija od 2014 – 2020. godine, za čiju realizaciju je opredijeljeno preko 2, 7 miliona evra, opština Berane je potpisala ugovor o grantu, koji se odnosi na realizaciju projekta „Zelena ostrva“. Ukupna vrijednost projekta je 470.000 evra, a vrijednost donacije je 400.000 evra“, naglasio je on.

Još jedan evropski zadatak, koji se uspješno realizuje je projekat „Jednake mogućnosti za sve“, koji realizuju DOO Vodovod i kanalizacija i naša opština, u okviru grant šeme Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. Vrijednost projekta je 45.000 evra.

Mormonska crkva u Crnoj Gori je pomogla finansiranje projekata koji se tiču vodosnabdijevanja za izgradnju vodovoda u MZ Kaludra i Donja Ržanica ukupne  vrijednosti oko 120 000 evra, od čega je Mormonska crkva donirala oko 45.000 evra.

Šćekić se osvrnuo na to da je 2014. godine realno ostvariv budžet iznosio 5.800.000 evra, dok je sada 9.200.000, sa tendencijom da dosegne cifru od 12 miliona evra. Prema njegovim riječima, o potvrdi vođenja ispravne ekonomske politike govore i pozitivni izvještaji državnih i nezavisnih revizorskih institucija.

„Prepoznati smo kao sredina ljubavi, tolerancije, zajedničkog života, skladnih međunacionalnih odnosa. Osuđivali smo i osuđujemo svaki vid nasilja ma od koga dolazio i bilo u kom pravcu da je usmjeren. U našem gradu ima mjesta za sve ljude dobre volje, kojima su Berane i naša država u srcu“, zaključio je on.

Počasnim građanima Berana, predsjedniku Fudbalskog saveza Crne Gore Dejanu Savićeviću i generalnom sekretaru ovog saveza Momiru Đurđevcu, kao zaslužnim pojedincima za veliki doprinos razvoju beranskog sporta, uručene su povelje i ključevi našeg grada.

Savićević je kazao da je za njega i Fudbaski savez Crne Gore ovo veliko priznanje i da će i dalje nastaviti da ulažu u razvoj sporta i fudbalske infrastrukture.

Predsjednik opštine Berane uručio je zahvalnice istaknutim pojedincima i društvima. Nagrađeni su Ling Jang, za sveukupni doprinos na polju kulturne saradnje i prijem beranske međunarodne umjetničke kolonije u Međunarodnu vajarsku alijansu, Pekara Marković Berane, za sponzorstvo manifestacija u okviru „Beranskog kulturnog ljeta“, Elektron Berane, za doprinos promocije i afirmacije Berana. Pohvale su dodijeljene i Milanu Đuraškoviću istaknutom poljoprivrednom proizvođaču – stočaru, kao i Blagoju Babiću za ostvarene rezultate tokom studiranja na Medicinskom fakultetu.

Na svečanoj sjedinici, kojom je predsjedavao Novica Obradović, predsjednik Skupštine, prikazan je dokumentarni film “Berane naš grad“, a izveden je i bogat kulturno- umjetnički program.

Svečanoj sjednici su pored brojnih gostiju i zvanica prisustvovali i predstavnici Vlade Crne Gore, ambasada u Crnoj Gori, političkih partija, opština i vjerskih zajednica.

Andrija Turčinović / Tamara Babović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply