ШЋЕКИЋ: СВЕ ШТО ЧИНИМО ЈЕ ЗА ДОБРОБИТ ГРАЂАНА БЕРАНА

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Претходна година донијела је пријеко потребну стабилност, која је омогућила побједничкој изборној коалицији “Здраво Беране” да заједно са Демократама пружи максимум како би наш град могао да се развија у правцу стварања реалних претпоставки да у многим сегментима буде у центру збивања на сјеверу државе. На сваком кораку су видљиви трагови наших радова и улагања. Све ово што радимо је искључиво са једним јединим циљем – учинити живот грађана Берана што бољим и квалитетнијим“, казао је на свјечаној седници поводом 21. јула Дана општине, градоначелник Драгослав Шћекић.

Он се у свечаном обраћању захвалио Влади Црне Горе, ресорним министарствима и свим партнерима који учествују у развоју нашег града.

„Сарадња мора бити и јача и плодотворнија, како не бисмо долазили у ситуацију да су поједина министарства некоме мајка, а некоме маћеха. Ово говорим искључиво у циљу спровођења управо Владине политике равномјерног регионалног развоја и напора да се разлике сведу на минимум, у шта ми састанак од прије пар дана са премијером државе улива оптимизам. Вјерујем да се у неко догледно вријеме и наш град може похвалити стандардом на нивоу богатијих градова, макар са простора бивше нам заједничке – Југославије“, рекао је Шћекић.

Говорећи о знању као важном ресурсу, Шћекић је казао да је и ове, као и претходних година, настављена пракса подјеле бесплатних уџбеника за ученике беранских основних школа, као и да су обезбијеђене стипендије за студенте – таленте, награде за најбоље ученике основних и средњих школа, награде за остварене резултате на државним и међународним такмичењима.

„Настављамо са спровођењем одговорне социјалне политике, која је и раније красила нашу власт. Издвајањем значајних средстава за наше рурално подручје, односно породице са троје и више дјеце, јасно исказујемо свој став да су неопходна константна улагања како бисмо, са једне стране зауставили процес исељавања из наших крајева, а са друге стране бар мало олакшали и учинили пристојнијим живот на нашим сеоским подручјима“, додао је он.

Предсједник Шћекић је истакао да је култура обиљежје једног града и да је претходна година протекла у традиционалним манифестацијама.

„Када је ријеч о спорту, с поносом истичем да је ово једна од најуспјешнијих година у историји беранског спорта. Такмичари из наших клубова освојили су прегршт медаља на званичним међународним такмичењима. Предивна Спортска хала са пратећим садржајима, стадион по међународним мјерилима широм отварају врата стварању нових беранских спортских бисера и постизању још бољих резултата. Са друге стране, сва ова модерна спортска инфраструктура даје нам за право да се надамо новим, не само  спортским, већ и туристичким и инфраструктурним изазовима и напретцима“, рекао је он.

Шћекић је нагласио да Беране наставља да се изграђује и иде у корак са модерним токовима, а у томе свакако главну ријеч има Агенција за изградњу и развој, која је, у сарадњи са Управом за јавне радове, током претходне године асфалтирала на километре путних праваца.

„Извршен је избор извођача радова за асфалтирање локалних путева, паркинга и улица у вриједности од 200.000 евра. Уговорени су и радови на санацији коловоза у градским улицама у вриједности од 260.000 евра. Санирани су и насути и многобројни путни правци у мјесним заједницама, као што је извршена и израда нових праваца уличне расвјете у многим мјесним заједницама укупне дужине око 10 километара“, казао је Шћекић.

Он је додао да је велики број пројеката реализован или се реализују уз помоћ европских пријатеља, а многи он њих би остали само пусто слово на папиру да није било пружене руке иностраних партнера.

„У оквиру регионалног стамбеног програма за Црну Гору завршена је изградња 94 стамбене јединице на Рудешу за смјештај избјеглих и расељених лица. Четири објекта трајног карактера вриједности скоро 4 милиона евра, завршена су свечаним уручењем кључева. Напомињем да је у завршној фази реализација највреднијег европског пројекта у Црној Гори: Унапређење водоснабдијевања, изградња нове канализационе мреже и постројења за пречишћавање отпадних вода, вриједности близу 13 милиона евра. Захваљујем се свим грађанима на стрпљењу, које су имали, морам рећи, због неодговорног односа извођача радова“, истакао је он.

Предсједник општине је подсјетио, да је почела реализација пројекта изградње Мини – хидроелектране на градском водоводу, вриједности око 700.000 евра и да је Беране прва општина у Црној Гори која је самостално кренула у реализацију оваквог пројекта.

Наша општина је са Министарством одрживог развоја и туризма договорила сарадњу на Пројекту рециклажног дворишта са сортирницом. Израда пројектне документације је завршена, наредних дана биће расписан тендер за избор извођача радова, а укупна вриједност је 1.600.000 евра. У оквиру програма прекограничне сарадње Црна Гора- Албанија од 2014 – 2020. године, за чију реализацију је опредијељено преко 2, 7 милиона евра, општина Беране је потписала уговор о гранту, који се односи на реализацију пројекта „Зелена острва“. Укупна вриједност пројекта је 470.000 евра, а вриједност донације је 400.000 евра“, нагласио је он.

Још један европски задатак, који се успјешно реализује је пројекат „Једнаке могућности за све“, који реализују ДОО Водовод и канализација и наша општина, у оквиру грант шеме Завода за запошљавање Црне Горе. Вриједност пројекта је 45.000 евра.

Мормонска црква у Црној Гори је помогла финансирање пројеката који се тичу водоснабдијевања за изградњу водовода у МЗ Калудра и Доња Ржаница укупне  вриједности око 120 000 евра, од чега је Мормонска црква донирала око 45.000 евра.

Шћекић се осврнуо на то да је 2014. године реално остварив буџет износио 5.800.000 евра, док је сада 9.200.000, са тенденцијом да досегне цифру од 12 милиона евра. Према његовим ријечима, о потврди вођења исправне економске политике говоре и позитивни извјештаји државних и независних ревизорских институција.

„Препознати смо као средина љубави, толеранције, заједничког живота, складних међунационалних односа. Осуђивали смо и осуђујемо сваки вид насиља ма од кога долазио и било у ком правцу да је усмјерен. У нашем граду има мјеста за све људе добре воље, којима су Беране и наша држава у срцу“, закључио је он.

Почасним грађанима Берана, предсједнику Фудбалског савеза Црне Горе Дејану Савићевићу и генералном секретару овог савеза Момиру Ђурђевцу, као заслужним појединцима за велики допринос развоју беранског спорта, уручене су повеље и кључеви нашег града.

Савићевић је казао да је за њега и Фудбаски савез Црне Горе ово велико признање и да ће и даље наставити да улажу у развој спорта и фудбалске инфраструктуре.

Предсједник општине Беране уручио је захвалнице истакнутим појединцима и друштвима. Награђени су Линг Јанг, за свеукупни допринос на пољу културне сарадње и пријем беранске међународне умјетничке колоније у Међународну вајарску алијансу, Пекара Марковић Беране, за спонзорство манифестација у оквиру „Беранског културног љета“, Електрон Беране, за допринос промоције и афирмације Берана. Похвале су додијељене и Милану Ђурашковићу истакнутом пољопривредном произвођачу – сточару, као и Благоју Бабићу за остварене резултате током студирања на Медицинском факултету.

На свечаној сјединици, којом је предсједавао Новица Обрадовић, предсједник Скупштине, приказан је документарни филм “Беране наш град“, а изведен је и богат културно- умјетнички програм.

Свечаној сједници су поред бројних гостију и званица присуствовали и представници Владе Црне Горе, амбасада у Црној Гори, политичких партија, општина и вјерских заједница.

Андрија Турчиновић / Тамара Бабовић

БЕЗ САГЛАСНОСТИ РЕДАКЦИЈЕ ЗАБРАЊЕНО ЈЕ ПРЕУЗИМАЊЕ САДРЖАЈА СА ВЕБ ПОРТАЛА РАДИЈА БЕРАНЕ

Share.

About Author

Leave A Reply