EU PRIJETI TIKTOKU SANKCIJAMA ZBOG „PO ŽIVOT OPASNOG SADRŽAJA“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zvaničnici Evropske unije zaprijetili su društvenoj mreži TikTok dalekosežnim sankcijama jer dopušta širenje štetnog sadržaja. Evropska komisija je upozorila izvršnog direktora TikToka Šu Ži Čua da kompanija mora odmah da počne da se pridržava pravila Unije ili će se suočiti sa sankcijama.

“Nije prihvatljivo da iza naizgled zabavnih i bezazlenih mogućnosti korisnici mogu u samo nekoliko sekundi da pristupe štetnom, a ponekad čak i po život opasnom sadržaju”, rekao je u povjerenik Komisije Tijeri Breton posle razgovora s Čuom.

Dodao je da je zabrinut i zbog navoda da se na TikToku špijuniraju novinari i da se lični podaci šalju van Evrope.

TikTok se suočio s nizom problema tokom svog brzog uspona do konkurentskih društvenih platformi, uglavnom vezanih za bezbjednost i dobrobit svojih mnogobrojnih maloljetnih korisnika.

TikTok koji je u vlasništvu kineske kompanije Bytedance, dugo je predmet kritika zbog slabe zaštite podataka svojih mladih korisnika. Takođe, postoji bojazan da bi kineska država mogla da ima pristup podacima na TikToku, što platforma poriče.

“Nećemo oklijevati. Uvešćemo sve moguće sankcije ako kontrole ne pokažu potpunu usklađenost”, dodao je Breton, podsjetivši na evropski Akt o digitalnim uslugama, koji će velike platforme smatrati odgovornim za kršenje pravila od 1. septembra ove godine.

Novi zakon EU dopušta zabranu pružanja usluga u Uniji u slučaju ponavljanja ozbiljnog kršenja pravila koje ugrožava ljudske živote ili njihovu bezbjednost

Share.

About Author

Leave A Reply