POČELA MASOVNA VAKCINACIJA, ODZIV GRAĐANA ZADOVOLJAVAJUĆI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kao što je najavljeno, masovna vakcinacija građana protiv virusa COVID-19, počela je danas, u beranskoj Hali sportova.

Masovna vakcinacija je krenula nakon što je prije nekoliko dana stiglo oko 200.000 kineskih vakcina, a građani mogu da se vakcinišu bez zakazivanja.

Koordinatorka za vakcinaciju u beranskom Domu zdravlja, doktorica Vesna Pantović, kazala nam je da u hali Sportskog centra, koja svojim kapacitetom zadovoljava sve uslove za jednu ovakvu masovnu imunizaciju, radi 12 medicinskih timova, šest u prvoj i isto toliko u drugoj smjeni, i da se vakcinacija obavlja u periodu od osam do 20 časova, uključujući i dane vikenda.

Ona je saopštila da je interesovanje građana Berana za masovnu vakcinaciju protiv koronavirusa zadovoljavajuće i očekivano, kao i da je do 12 časova, prema njenoj procjeni, aplikovano oko 300 doza kineske vakcine.

„Dobili smo očekivane količine Sinofarm vakcine i trenutno su nam na raspolaganju samo one. Međutim, naši sugrađani će u narednom periodu moći da biraju između kineske – Sinofarm, ruske – Sputnjik V i AstraZeneka vakcine. Uporedo sa aplikacijom prve doze kineske vakcine, istovremeno teče i aplikacija druge doze AstraZeneka vakcine, koja je u proteklom periodu aplikovana u prostorijama Doma zdravlja, na našem vakcinalnom punktu, na kojem su se do sada aplikovale sve raspoložive vakcine.

Vakcinalni punkt iz Doma zdravlja izmješten je u Halu sportova, gdje ćemo aplikovati svim našim sugrađanima one već zakazane druge doze AstraZeneka vakcine“, kazala je dr Pantović.

Prema njenim riječima, okvirno 2.100 pacijenata u Beranama je kompletno imunizovano (primili i jednu i drugu dozu), s tim što u narednom periodu imaju i aplikaciju druge doze AstraZeneke, tako da će, bez računanja prve doze vakcine koju građani primaju od danas, taj broj iznositi 2.500 – 2.600 pacijenata.

„Primanje prve doze vakcine ne znači istovremeno i sticanje brzog imuniteta. Naprotiv, potrebno je izvjesno vrijeme da se stekne imunitet, odnosno da se stvore antitijela, koja će nas u narednom periodu štititi od prirodne infekcije koronavirusom. Što znači, da je potrebno, da u narednom periodu svi koji su primili vakcinu moraju se pridržavati svi onih do sada preporučenih epidemioloških mjera koje imaju svoju važnost i dalje, odnosno potrebno je držanje fizičke distance, izbjegavanje boravka u zatvorenom prostoru, nošenje maske, dezinfekcija ruku, a sve u cilju adekvatnog stvaranja imuniteta i istovremenog izjegavanja prirodne infecije, tj. kontakta  sa koronavirusom“, pojasnila je dr Pantović.

Doktorica Pantović je pozvala sve naše sugrađane, koji u proteklom periodu nijesu vakcinisani jednom od vakcina protiv COVID-19, da se odazovu pozivu, da dođu na vakcinalni punkt i budu pregledani od strane odgovarajućeg medicinskog tima, koji će u datom momentu, donijeti odluku da li osoba može, ili ne može, primiti vakcinu.

„Apel je da se što veći broj naših sugrađana vakciniše u cilju stvaranja što bržeg i kvalitetnijeg kolektivnog imuniteta, koji će nas izvući iz sve ove pošasti, jer vakcina jeste najadekvatnije i najubojitije sredstvo u borbi protiv koronavirusa“, zaključila je koordinatorka za vakcinaciju u beranskom Domu zdravlja.

Među brojnim Berankama i Berancima vakcinu je primio i Dejan Đeković, koji je kazao da se osjeća dobro i da nema nikakvih problema.

„Uopšte mi nije bilo važno koju ću vakcinu primiti, jer je najbitniji početak masovne vakcinacije, zbog sebe i ljudi oko sebe. Jedva sam čekao početak masovne vakcinacije, zbog putovanja i svega ostalog. Ovo je jedini način na koji mi možemo da pomognemo i sebi i drugima“.

Naša sugrađanka Tamara Miković, otkriva da nije imala dilemu i da se odlučila za vakcinaciju s nadom da će situacija biti bolja.

„Sve građane bih pozvala da prime vakcinu. Osjećam se odlično“.

Ljuban Pajković, kao i svi danas, primio je kinesku vakcinu i osjeća se dobro.

„Teška je situacija kod nas i u cijelom svijetu i iz tog razloga sam odlučio da se vakcinišem. Svakom bih preporučio da primi vakcinu, jer ja nijesam imao dilemu da li ću je primiti. Kad sam čuo da je stigla vakcina, odmah sam došao“.  

Andrija Turčinović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply