OVO JE BUDUĆNOST INDIVIDUALNOG GRADSKOG PREVOZA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Najnoviji i najmanji član familije Renault EZ autonomnih vozila je koncept EZ-Pod, koji na parkingu zauzima površinu od svega tri kvadratna metra.

EZ-Pod je zamišljen kao malo, urbano električno vozilo za individualni prevoz na kratkim relacijama – kao dopuna drugim vidovima javnog/individualnog gradskog prevoza.

Bazirano je na mehaničkoj osnovi električnog modela Renault Twizy, pa auto zauzima samo tri kvadratna metra, što je značajno kada je riječ o vožnji i parkiranju u uskim ulicama starih gradskih jezgara mnogih evropskih gradova.

Zbog malih dimenzija, dizajneri i inženjeri su se fokusirali na to da što bolje iskoriste putničku kabinu i dobiju najveću moguću korisnu zapreminu.

Uz to, predviđeno je da EZ-Pod koristi tehnologiju samovozećih automobila kojima upravlja kompjuter.

Foto: Renault promo

Slično električnom modelu Renault Twizy, i EZ-Pod ima dva mjesta za sjedenje – ali u sasvim drugačijoj konfiguraciji, pa je smještaj putnika, kao i ulazak i izlazak iz vozila znatno komforniji.

Idejni tvorci ovog električnog automobila predvidjeli su da takođe EZ-Pod može da se transformiše u malo dostavno vozilo.

Renault navodi da je ovaj mali električni koncept idealan kao “car-sharing” vozilo, koje će moći da se rezerviše putem aplikacije i da se automatski doveze do potencijalnih klijenata, a najviše bi se koristilo u pješačkim zonama velikih gradova.

Pogledajte video:

Izvor: B92

Share.

About Author

Leave A Reply