JEDAN PUNJAČ ZA SVE UREĐAJE: RJEŠENJE KOJE MIJENJA STVARI IZ KORIJENA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Naučnici u Rusiji razvili su novi koncept univerzalnog bežičnog punjenja nekoliko uređaja. Riječ je o konceptu pametnog stola koji se u budućnosti može koristiti za punjenje električnih automobila.

“U početku je ovo bila ideja koncepta pametnog stola. Razmišljali smo da sve bude na jednoj frekvenciji, ali smo zatim shvatili da postoje različiti standardi i počeli smo da proučavamo upotrebu metamaterijala za formiranje više frekvencija”, rekla je Polina Kapitanova, jedna od učesnica projekta.

Veliki tehnološki giganti takođe rade na bežičnim sistemima koji mogu istovremeno da pune više uređaja. Ali za razliku od njih, naučnici ruskog ITMO su primijenili novo rješenje: upotreba metamaterijala u sastavu predajnika sistema.

“Glavna novina je što smo predložili da se koristi metamaterijalni rezonator, a ne samo jednostavna spiralna zavojnica, koju koriste mnogi standardni sistemi kao predajnik”, ističe Kapitanova, koja je ujedno i jedan od autora rada nedavno objavljenog u “Applied Physics Letters“.

Novi koncept ima brojne prednosti, recimo, metamaterijalni rezonator pruža nekoliko frekvencija odjednom sa raspodjelom magnetnog polja, na kojima se može prenositi energija.

Proizvođač nije bitan

To omogućava da se puni nekoliko uređaja odjednom, kao što je mobilni telefon, tablet, pametni sat, slušalice. Uz to, uređaji mogu biti različitih proizvođača. Predloženi koncept se može koristiti u medicini i za punjenje električnih vozila. Naučnici ističu da je dizajn prilično jednostavan i sastoji se od paralelnih metalnih provodnika koji su povezani kondenzatorom i koji su, između ostalog, jeftini.

Trenutno je razvoj u fazi koncepta, ali za narednu godinu je planiran prototip. Za sada, u pitanju je pametni sto dimenzija 1m sa 80 cm, da bi se pokrila površina radnog stola ili standardnog stola u restoranu.

Naučnici takođe razmišljaju o punjaču u vidu tepiha koji je sličan prostirci za jogu, a rade na tome i da novi uređaj omogući prenošenje više energije i punjenje većeg broja gedžeta, i da sve to bude bezbjedno.

Prema rečima Poline Kapitanove, naučnici su takođe uspjeli da pronađu “elegantno rješenje” za suzbijanje električnog polja što će osigurati visok nivo bezbjednosti tokom upotrebe univerzalnog punjača.

Izvor: B92

Share.

About Author

Leave A Reply