DRUŠTVENE MREŽE U 2018. IZGUBILE POVJERENJE KORISNIKA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zbog krađe podataka, lažnih informacija i uvredljivog rečnika na društvenim mrežama, kao i izvještaja da su strani operativci koristili njihove usluge, mnogi ljudi u SAD sada su skeptični kada je riječ o prednostima društvenih medija, smatraju stručnjaci.

Zvaničnici društvenih mreža zbog svega toga su nekoliko puta morali da svjedoče pred američkim Kongresom. 

“2018. je bila teška godina, kako za tehnološke kompanije tako i za korisnike njihovih usluga”, izjavio je direktor kompanije za skladištenje podataka LatticeWork Inc. Pantas Sutarda.

Kako je istakao, direktori velikih kompanija išli su na svjedočenja i dali silna obećanja članovima Kongresa da će riješiti probleme hakovanja svojih sistema, što još nisu u stanju da urade. 

Najviše se preispitivao rad Facebooka. Taj gigant među društvenim mrežama kritikovan je poslije otkrića da je, zbog slabog nadzora, jedna političko-konsultantska kompanija zloupotrijebila podatke miliona korisnika. 

U proljeće prethodne godine, direktor Facebooka Mark Zakerberg krenuo je na “turneju izvinjavanja”, kako su kampanju ironično nazvali Amerikanci, u namjeri da uvjeri korisnike da će kompanija ubuduće bolje štititi njihove podatke. 

Firma iz Kalifornije se suočila i sa drugim problemima kada su podaci korisnika kompromitovani zbog hakovanja. 

Facebook je, takođe, oštro kritikovan kada su lažni izvještaji koji su se pojavili na mreži izazvali nasilje u Mjanmaru i Šri Lanki. 

Zbog otkrića o propustima Facebooka neki korisnici su napustili tu platformu i njene druge usluge kao što je Instagram. 

Neki članovi američkog Kongresa obećali su da će ove godine donijeti federalni zakon o zaštiti podataka. Tehnološke kompanije ističu da podržavaju tu inicijativu. 

Međutim, da li će novi propisi povećati povjerenje u digitalne usluge – ostaje da se vidi.

Izvor: B92

Share.

About Author

Leave A Reply