U KREIRANJE STRATEGIJE RAZVOJA SPORTA BIĆE UKLJUČENI I GRAĐANI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Radna grupa koja je angažovana na izradi Strategije razvoja sporta u opštini Berane za period od 2019. do 2021. godine, ponudila je građanima anketni upitnik putem kojeg će, svojim sugestijama i predlozima dati doprinos što kvalitetnijoj izradi ovog strateškog dokumenta.

Savjetnik za društvene djelatnosti u Opštini Berane, Zoran Jojić kazao je da su se rukovodili time da bi, prije izrade ovog dokumenta, bilo dobro  da čuju mišljenje što većeg broja građana i na taj način ih uključe u kreiranje strategije.

“Ministarstvo sporta je naložilo svim lokalnim samoupravama da u roku od tri mjeseca urade ovaj dokument. Mi smo malo kasnili jer smo željeli da to uradimo na što bolji i kvalitetniniji način. Obzirom da ćemo ovom strategijom dati smjernice razvoja sporta u Beranama u narednih tri godine, očekujemo od građana, da nam putem ankete, daju što više korisnih informacija”, istakao je Jojić.

Anketa je dostupna na sajtu opštine Berane i jednostavna je za popunjavanje.

Važno nam je da se uključi što veći broj građana, ne samo sportista, sportskih radnika, profesora fizičkog vaspitanja jer je to u interesu ukupnog razvoja grada. U toku je istraživanje vezano za školski sport i buduće razvojne sportske potencijale vezane za zdrav način života kod djece i adolescenata sa predstavnicima osnovnih i srednjih škola u Beranama čemu poklanjamo posebnu pažnju. Svaka sugestija u tom pravcu nam je dragocijena i treba da nam ukaže, ne samo na to što je dobro, već i na ono gdje griješimo kako bismo to unaprijedili. Neka građani slobodno kažu koji su to pioriteti – da se uradi bazen, stara hala, trim, biciklističke, skijaške i planinarske staze ili nešto drugo”, rekao je Jojić.

Nova hala sportova

On je istakao da Strategija zahtijeva temeljnu pripremu jer se ne odnosi samo na “klasično” bavljenje sportom i organizovanje sportskih takmičenja, već i na promišljanje o tome  kako da se unaprijedi sport u našem gradu.

“Tu treba razmišljati o istorijatu klubova, sportskoj infrastrukturi, takmičarskom i školskom sportu, sportu za osobe sa invaliditetom i osobe sa smetnjama i teškoćama u razvoju, edukaciji trenera i sportista, zdravstvenoj zaštiti sportista i dr. Poseban akcenat treba staviti na razvoj sportskog i rekreativnog turizma za šta naš grad ima dobre preduslove. O svemu ovome treba poraditi do najsitnijih detalja kako bi vidjeli šta nam još treba kako bi u budućnosti radili na tome. To je osnov i suština  strategije”, naglasio je on.

Poseban akcenat u Strategiji razvoja sporta stavljen je na način finansiranja sportskih klubova u Beranama, jer se po novom zakonu oni finansiraju iz opštinskog budžeta.

“Tu će biti velikih rasprava i trebaće nam ogromna pomoć kako bismo našli najbolji model finansiranja klubova. Taj segment je mnogo bitan i za naše klubove i za naš grad, tako da posebno tu tražimo pomoć građana i svih stručnih lica”, zaključio je Jojić.

Anketa, koja je ponuđena građanima, trajaće naredna tri mjeseca, nakon čega će detaljno biti razmotreni svi konstruktivni predlozi, sugestije i mišljenja.

Anketu možete popuniti ovdje

Andrija Turčinović / Raško Ličina

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply