TRČANJE ILI BICIKL?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uporedimo ovom prilikom jedan od omiljenih vidova kondicionog treninga, trčanje, kao favorita masa sa njegovim slučajnim poznanikom, vožnjom bicikla.

Dolazak u formu

Trčanje: Trčanjem se sporije dolazi u formu. Zašto? Koštano-mišićni sistem je potrebno prilagoditi naporima bavljenja sportom, ako dolazak u formu otpočnete sa jakim trčanjima ili dužim dionicama to će se loše odraziti kako na zglobove tako i na mišiće. Uzročnik ovome je udar koji vaše tijelo trpi. Udar je dobar po kosti jer podstiče rast gustine koštanog tkiva – ojačava kosti, ali je loš po zglobove. Mišići takođe trpe udare. Zapamtite da je cilj dovesti se u formu a ne zapasti u povrede. Ovde bi možda lagani džoging bio kompromis.

Bicikl: Biciklizam je sport koji blago opterećuje zglobove. Što manje opterećenje po zglobove to duže možete vježbati bez rizika za povrede. Pri vožnji bicikla drastično je manja mogućnost za oštećenje mišićnih vlakana a glavni razlog je odsustvo udara. Ako nema udara, smanjena je mogućnost povrede i možete vježbati duže a samim tim i brže ući u formu.

Povećanje mišićne mase

Trčanje: Jednostavno je nemoguće povećati mišićnu masu ovim vidom treninga.

Bicikl: Biciklizam razvija gluteuse, kvadricepse i mišiće zadnje lože; povećava obim i definiciju listova. Ako žudite za skladnom građom, ne smije se izostaviti rad sa tegovima za razvoj gornjeg dijela tijela.

Otarasiti se stomaka

Trčanje: Za samo 14,2 minuta na traci se potroši 200 kalorija. Ako trčite po neravnom terenu ili pijesku potrošićete drastično više.

Bicikl: Za istih 200 kalorija je potrebno 27 minuta na biciklu. Ipak je u pitanju sjedeća aktivnost.

Klonite se povreda

Trčanje: Broj povreda na 1000 sati vježbanja – 11. Udarni talasi sabijaju kičmene pršljenove. Maratonci prilikom trke privremeno izgube jedan centimetar visine.

Bicikl: Broj povreda na 1000 sati vježbanja – 6. Izbjegavajte mogućnost da prilikom vožnje bicikla u potpunosti ispružite nogu dok obrćete pedale, ovim ćete smanjiti mogućnost za povredu.

Gdje bi tradicionalni narodski sportista u samom početku ne trepćući odbacio svaki pomen ideje vožnje bicikla, prekaljeni veteran bi ozbiljno razmotrio alternative, stavio činjenice na kantar i barem oprobao druge metode. Ako ratujete sa povredama, teško dolazite u formu ili smatrate da ste suviše stari za trčanje možda je baš vožnja bicika vaš novi prijatelj.

I kao najvažnije od svega, bilo koji vid kondicionog treninga da odaberete za ulazak u formu, upamtite – budite umjereni u treningu, forma se polako gradi a brzo ispušta, povredom nećete postići ništa.

Izvor: sportske.net

Share.

About Author

Leave A Reply