SVE SPREMNO ZA DANAŠNJI DOČEK PATRIJARHA PORFIRIJA I SJUTRAŠNJE USTOLIČENJE EPISKOPA METODIJA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U manastiru Đurđevi stupovi obavljaju se posljednje pripreme za sjutrašnje ustoličenje novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.

Istovremeno su u toku i pripreme za doček patrijarha srpskog Porfirija, koji će zajedno sa mitropolitom Joanikijem, predvoditi čin ustoličenja sjutra u devet sati.

Ustoličenje će biti obavljeno u porti manastira, i za tu priliku su postavljene glavna bina, bina za novinare, kao i tribina za visoke zvanice koje će prisustvovati tom činu.

Budući da se očekuje veliki broj vjernika i građana, kako iz Berana, tako i iz drugih gradova Crne Gore, čitav prostor i okolina manastira su dobro pripremljeni za prijem.

Za tu svrhu su postavljena i tri velika video bima, na kojima će posjetioci koji ne budu našli mjesto u porti, moći sa platoa preko puta manastira da prate događaj.

Patrijarh Porfirije će u Berane stići danas u 17 časova i za njega se sprema poseban doček.

Kako Radio Berane nezvanično saznaje, patrjarh će večeras noć provesti u hotelu Berane, gdje postoje svi uslovi zbog činjenice da je on štićena ličnost i ima obezbjeđenje, dok će mitropolit Joanikije večeras prespavati u svojim doskorašnjim odajama u konaku manastira, gdje je kao episkop stolovao protekle skoro dvije decenije.

Za čitav današnji i sjutrašnji program vlada veliko interesovanje, a već desetak dana unazad su rezervisani svi hotelski kapaciteti u Beranama i okolini, a mnogi koji dođu sa strane smještaj nalaze kod gostoljubivih Beranaca, kao i u privatnim pansionima.

Sjutrašnje ustoličenje biće direktno prenošeno, i za te svrhe već nekoliko dana obavljaju se pripreme i ispred manastira je postavljen specijalni kamion.

Ulice kuda će se prolaziti već su uređene, a na putanji pored autobuske stanice postavljen je veliki bilbord sa likom patrijarha Porfirija i episkopa Metodija.

U Beranama vlada potpuno normalna atmosfera, i očekivanja su da će dvodnevni događaj proteći u najboljem redu.

Tufik Softić

Share.

About Author

Leave A Reply