SPAJIĆ: DRŽAVA PLAĆA SVE OBAVEZE ZA UGOVORENE PROJEKTE, REKORDNI KAPITALNI BUDŽET ZA 2022.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Država ima novca za sve projekte predviđene ovogodišnjim kapitalnim budžetom, čija je realizacija u toku, i biće izmirene sve obaveze, dok se očekuju ubrzani radovi na svim gradilištima.

To je poruka ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića sa jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima najvećih izvođača radova, Uprave za javne radove (UJR) i Uprave za saobraćaj.

Spajić je, kako je saopšteno iz resora na čijem je čelu, naglasio da je, osim predviđenog kapitalnim budžetom za ovu godinu, planirano da se ostatak isplati početkom iduće godine, u skladu sa izvršenim ugovorenim obavezama.

On je ukazao i da su dodatna sredstva obezbijeđena uštedama i prihodima od odlične ljetnje turističke sezone, što će biti usmjereno na kapitalne projekte.

Učesnicima sastanka, koji su o dosadašnjem radu informisali Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS), saopšteno je da se za iduću godinu planira rekordni kapitalni budžet, izuzimajući sredstva za auto-put, da bi se pokrenuo i veliki broj novih razvojnih projekata.

Spajić je naglasio da će Crna Gora biti veliko gradilište, naglašavajući značaj kapitalnog budžeta za ekonomski razvoj države.

“Zatekli smo neravnomjerni razvoj države i ulaganja sa velikom disproporcijom po opštinama. Takva praksa bivše vlasti će se mijenjati”, naglasio je Spajić.

Posebna pažnja, kako je saopšteno, biće usmjerena na kompanije sa kojima država ima ugovore, a naglašena je obaveza poštovanja dinamike i kvaliteta izvođenja radova.

Spajić je poručio da Vlada neće tolerisati, već sankcionisati neizvršavanje ugovorenih obaveza, zbog čega dolazi do zastoja u dinamici radova i neadekvatnog kvaliteta realizacije projekata.

Predočena je i mogućnost formiranja “crne liste” ponuđača za učešće na državnim tenderima u odnosu na način izvršavanja ugovorenih obaveza, plaćanja obaveza državi i zaposlenima (puni porezi i doprinosi), kao i na to da računi kompanija nisu bili u blokadi duže od godinu.

Na sastanku su zadužene Uprava javnih radova i Uprava za saobraćaj da sa svim izvođačima radova organizuju posebne sastanke o eventualnim otvorenim pitanjima, dinamici i načinu izmirivanja obaveza, kao i sa projektantima i predstavnicima nadzora, te da do ponedjeljka informišu MFSS o svim preduzetim aktivnostima.

“Predstavnici izvođača radova su izrazili veliko zadovoljstvo sastankom, koji je organizovan u cilju praćenja isplate ugovorenih obaveza, kao i u susret predlaganju novih razvojnih projekata za kapitalni budžet za 2022. godinu”, zaključuju iz MFSS.

Share.

About Author

Leave A Reply