Službeno potvrđeno: iPhone 12 kasnit će zbog pandemije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nešto o čemu se već mjesecima nagađa, kašnjenje prvih isporuka Appleove nove linije iPhonea zbog globalne situacije s koronavirusom, potvrđeno je prilikom objave finansijskih rezultata.

Pandemija koja je zahvatila svijet početkom ove godine svoj je najveći financijski uticaj ostavila tokom drugog tromjesečja, onoga od aprila do juna, kada je velik dio svijeta bio u “karantinu”, a mnoge kompanije morale su zaustaviti poslovanje. U ovom kvartalu neki su uprkos tome ipak dobro poslovali, ili ih kriza nije snažno udarila – npr. Apple.

Iako su njihove prodavnice bile zatvorene u aprilu tokom maja i juna situacija se popravila, posebno nakon lansiranja jeftinog iPhonea SE. Tako je Apple od prodaje smartphona u ovom “korona” kvartalu prihodio 26,4 milijarde dolara, što je čak i blago povećanje u odnosu na lanjskih 26 milijardi. Snažno su im porasli i prihodi od digitalnih usluga, na 13,2 milijarde dolara (lani je zabilježeno 11,5 milijardi), pa je ukupni prihod kompanije iznosio 59,8 milijardi dolara i bio je rekordan za promatrani kvartal.

Kašnjenje iPhonea

Privremeno gašenje proizvodnih i drugih procesa u svijetu ostavilo je ipak neke posledice. Tako će, kako se mjesecima već nagađa, ovogodišnja linija iPhonea kasniti s proizvodnjom i isporukama. iPhone 12 (onaj bez slušalica i punjača, ako ste zaboravili) na tržište će stići “kasnije nego što je to uobičajeno”, izjavio je Luca Maestri, financijski šef Applea, prilikom pojašnjavanja rezultata za protekli kvartal.

Ranije su novi iPhonei na tržište dolazili krajem septembra, a ove godine do će se dogoditi nekoliko nedjelja kasnije – dakle, vjerovatno u oktobru. Što se tiče datuma predstavljanja novih uređaja, on bi mogao ostati u tradicionalnom terminu početkom septembra, no o tome nije bilo riječi na konferencijskom pozivu s investitorima.

Share.

About Author

Leave A Reply