SKUPŠTINA OPŠTINE NASTAVILA PRVU REDOVNU SJEDNICU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sjednica Skupštine opštine Berane kasnila je zbog protesta ugostitelja iz glavne gradske ulice, od kojih Opština traži da uklone tende i poštuju odluke iz 2015. godine o jednoobraznoj upotrebi suncobrana.

Ugostitelji koji su početkom sezone postavili tende zatražili su da se ta odluka i ovog ljeta prolongira do iznalaženja novog rješenja koje bi bilo za sve prihvatljivo.

Oni su se prije početka sjednice okupili ispred zgrade Opštine, nakon čega su imali razgovor u resornom sekretarijatu.

Tek sat i po nakon zakazanog početka sjednice, predsjednik SO Novica Obradović obavijestio je odbornike da je sa ugostiteljima napravljen dogovor da se tokom naredne sedmice održi sastanak na kojem bi se tražilo kompromisno rješenje.

Vlasnici ugostiteljskih objekata u glavnoj gradskoj ulici, njih desetak, tek nakon toga, u podne, otvorili su svoje lokale.

Predsjednik opštine Dragoslav Šćekić izjavio je, prije toga, da će insistirati na tome da se opštinska odluka u potpunosti poštuje odnosno  da se ne može sprovoditi selektivno.

“Ostajemo pri tome da se odluke opštine moraju poštovati. Njih je donijela Skupština i to je određenim zakonskim aktima jasno propisano. Nema razloga da iko bude povlašten u odnosu na druge ugostitelje i privrednike na teritoriji opštine Berane”, kazao je Šćekić.

Skupština opštine je u prethodnom sazivu 2015. godine donijela odluku da svi moraju koristiti jednoobrazne suncobrane umjesto raznolikih tendi, ali se iz nekih razloga to protekle dvije godine nije poštovalo.

Opština je ove godine riješila da tu odluku neselektivno sprovede, ali su naišli na organizovan otpor ugostitelja koji smatraju da suncobrani nijesu dobro rješenje za podneblje sjevera države zbog vremenskih prilika.

Oni su ipak najavili da su spremni da razgovaraju i traže kompromis za naredni period, ali da se ove godine situacija ne mijenja jer se, kako ističu, već uveliko ušlo u sezonu.

Skupština opstine je tek poslije dvanaest sati nastavila rad prve redovne sjednice koja je započeta prošle sedmice. Na dnevnom redu danas će, između ostalog, biti i izvještaj o radu predsjednika opštine za prošlu godinu.

Prije te tačke, o kojoj će se raspravljati u popodnevnim satima, usvojeni su Predlog odluke za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte, kao i predlozi odluka o izmjenama i dopunama Detaljnog urbanističkog plana lijeva obala Lima i desna obala Lima. 

Takođe, usvojena je i Odluka o donošenju lokalne studije lokacije za izgradnju male hidroelektrane na vodovodu Berane-Lubnice.

Share.

About Author

Leave A Reply