SJEVERNA ZEMLJA IZ BERANA PODRŽALA 20. SAJAM POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA I DOMAĆE RADINOSTI U PETNJICI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

NVO „Sjeverna zemlja“ iz Berana je obijezbedila dio sredstava za održavanje dvadesetog, jubilarnog, Sajma poljoprivrednih proizvoda i domaće radinosti u Petnjici, kroz projekat „Edukovan proizvođač, prepoznatljiv domaći proizvod!“ koji realizuje partnerski sa NVO „Vrijedne ruke“ iz Petnjice, sredstvima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2020. godinu.

Opšti cilj pomenutog projekta je dati doprinos unapređenju konkurentnosti sjeveroistoka Crne Gore kroz razvoj novih i unapređenje postojećih proizvoda, usluga i brendova u organskoj proizvodnji i domaćoj radinosti.

Na Sajmu su učestvovali proizvođači iz deset opština sjevera Crne Gore i to: Berane, Bijelo Polje, Rožaje, Andrijevica, Plav, Gusinje, Mojkovac, Kolašin i Petnjica. Bilo ih je i iz centralnog dijela Crne Gore, kao i iz Srbije i sa Kosova, te je Sajam imao i međunarodni karakter.

Sajam je otvorio Predsjednik opštine Petnjica, Samir Agović, koji je naglasio da je „suština Sajma promocija onoga što proizvođači rukama stvaraju, ali i namjera istog da Sjever bude predstavljen u najboljem svijetlu“.

Znači, pored poljoprivrednih proizvoda, na Sajmu su bili predstavljeni proizvodi domaće radinosti koji su Sajam učinili još uspješnijim i kvalitetnijim.

U ime organizatora Sajma poljoprivrede, obratila se Sabaheta Novalić i rekla: „Organizacijom ovog Sajma činimo ogromne napore u očuvanju poljoprivrednih potencijala i promociji zdrave ekološke hrane, kao i proizvodnji i promociji domaće radinosti“.

Na Sajmu je učestvovalo ukupno 50 izlagača, a od toga i desetak Beranaca, od kojih su se neki i našli među nagrađenima:

Sir: 1. Vuković Dragana, Jardum: 1. Joksimović Murga, Voće: 1. Kljajić Vlajko, 2.Vuković Novka, Povrće: 1 Hadžibegović Refi, 2 Valentina Popović, 3 Novalić Azema, Rakija: 1.Simović Radoica, 2. Gurešić Krsto, Mehanizacija: Mikro-Bijelo Polje, Uzgoj zečeva: Ramdedović Samir, Med: Djurović Veljko, Ćeman Abdurahman, Madzgalj Milija, Tkanje: Bjeličić Ljubica, Ralević Miomirka, Centar za seoski razvoj, Heklanje: Trifunović Vanja, Hadžibegović Emina, Pletenje: Bošković Vinka, NVO “Vrijedne ruke Bihor”, Drvoprerada: Islamović Sabit, Ljekobilje: Erović Mersid, 2. Djurkovic Dragan, Kovačevic Slavica, Najbolji štand: Popović Valentina, Proizvodnja povrća: Aković Bojan, Proizvodnja cvijeća: Agović Behrija.

Direktor NVO „Sjeverna zemlja“, Marinko Barjaktarović je naglasio da je zadovoljan što je upravo ta Organizacija dala svoj doprinos u organizaciji ovog jubilarnog Sajma, i da je cilj ovog projekta bio da se unaprijedi položaj poljoprivrednih proizvođača na teritoriji opština sjeveroistoka Crne Gore i podigne nivo svijesti građana, poljoprivrednika, predstavnika javnog i civilnog sektora o važnosti organske proizvodnje i očuvanja tradicije.

Partneri na organizaciji ovog Sajam su bili NVO „Sjeverna zemlja“ i mreža nevladinih organizacija iz Petnjice, a u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, Opštinom Petnjica i TO Petnjica.

Share.

About Author

Leave A Reply