ROŽAJE: LOKALNE MEDIJE UČINITI ODRŽIVIM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Javna tribina „Razgovarajmo o značaju lokalnih medija“ održana je danas u Rožajama i sa nje je poručeno da su lokalni mediji i te kako važni za promociju grada i edukaciju stanovništva koje ih prati.

Panelisti iz rožajskih medija, među kojima predstavnici LJE Radio televizija „Rožaje“ i gradskih portala, usaglašeni su da su lokalne teme u vrlo maloj mjeri zastupljenje na državnom javnom servisu i komercijalnim televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Ispred portala Rožaje today, osnivač i novinar Mirza Luboder, kazao da je šteta da lokalni mediji funkcionišu na bazi entuzijazma i lokal patriotizma i da treba ozbijediti njihovu održivost.

„Tromjesečno istraživanje o zastupljenosti u državnim medijima, pokazalo je da su teme iz Rožaja bile zastupljene oko 0,32 odsto“, istakao je Luboder.

Dugogodišnji novinar RTV „Rožaje“ Enes Gusinjac, između ostalog je rekao da fokus lokalnih medija mora biti na edukaciji, a da zabavni program treba pažljivo osmisliti i kontrolisati.

Rejhan Hodžić, menadžer Odreda izviđača „Ibar“, pohvalio je lokalne medije, prije svega RTV „Rožaje“, za uspješnu promociju koja je rezultirala povećanjem članstva ove organizacije.

“Lokalni mediji su nam mnogo pomogli u promovisanju aktivnosti i organizacije. Svaku našu akciju su vrlo fino propratili i predstavili publici” rekao je on.

Među učesnicima današnje tribine bio je i predsjednik SO Rožaje, koji je istakao značaj lokalnog javnog servisa.

“Opštine kao osnivači su u obavezi da snose najveći dio odgovornosti za finansiranje medija, ali je i na menadžmentu medija obaveza da obezbijedi dio sredstava kojima će pomoći razvoj i održivost” kazao je on tom prilikom.

Jedna od pabelistkinja bila je i Mubera Fetahović, savjetnica za medije u Opštini Rožaje, koja je kazala da je i za rad lokalne samouprave važno medijsko izvještavanje.

“Opština Rožaje ima svoj portal putem kojeg obaveštavamo o aktivnostima koje sprovodimo. Ipak veliki dio dešavanja, koja ne nađu svoje mjesto na našem sajtu, lokalni mediji obrade. Oni imaju više prostora i više oblasti pokrivaju”, naglasila je ona.

Današnja tribina održana je u sklopu projekta “Bolja informisanost za bolju lokalnu zajednicu”, koji realizuje Radio Berane, a podržan je kroz program „Podrška lokalnim medjima – priče iz prve ruke“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), B film, SHARE fondacija, Institut za poslovnu i finansijsku pismenost.

Program finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija Vlade Crne Gore.

Share.

About Author

Leave A Reply