PRIVREMENE BOLNICE PO POTREBI MOGU BITI BRZO AKTIVIRANE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Privremene bolnice, u skladu sa procjenom epidemiološke situacije, ponovo mogu biti aktivirane, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović, dodajući da je oprema iz tih prostora uredno skladištena i da može biti dostupna istog trenutka kada to procijeni medicinski štab.

Hrapović je agenciji MINA kazao da je crnogorski zdravstveni sitem, ukoliko se okolnosti budu mijenjale, spreman za preraspodjelu kapaciteta i unutar Opštih bolnica kako na sjeveru tako i na cijeloj teritoriji države.

“Sadašnja epidemiološka dešavanja na sjeveru posebno su u fokusu naše pažnje, tako da su na vrijeme i revidirani planovi za postupanje u posebno pogođenim opštinama i zdravstvenim ustanovama u njima”, kazao je Hrapović.

Kako je naveo, strateški plan Kriznog medicinskog štaba je do detalja razradio sve aktivnosti i mogućnosti u skladu sa epidemiološkim kretanjma u zemlji.

“U skladu sa procjenom epidemiološke situacije, ponovo mogu biti aktivirane privremen bolnice, za šta smo u prvoj fazi odredili Bemax arenu u Podgorici, dok je za sjever to Sportski centar u Beranama“, kazao je Hrapović.

On je dodao da je oprema iz tih prostora je uredno skladištena i može biti dostupna istog trenutka kada to procijeni medicinski štab.

Hrapović je kazao da je aktuelnim planom predviđeno da na sjeveru Opšta bolnica u Beranama, sa kapacitetom od 85 kreveta za moguće COVID pacijente, i pljevaljska bolnica sa 15 posteljnih mjesta, budu na raspolaganju za pacijente koji zahtijevaju bolnički tretman, a koji su inficiranih koronavirusom.

“Strateški operativni plan i u ovom aktu ostavlja bolnicu u Bijelom Polju kao ‘čistu’ ustanovu sekundarnog nivoa za sva eleketivna stanja koja je potrebno zbrinuti”, naveo je Hrapović.

Kako je dodao, nikšićka bolnica trenutno posjeduje 55 kreveta za moguće Covid pacijente.

“Specijalna bolnica za plućne bolesti “dr Jovan Bulajić” u Brezoviku ima 30 postelja za Covid pacijente sa lakšom kliničkom slikom”, naveo je Hrapović.

Prema njegovim riječima, predviđeno je da i bolnica „Danilo I“ na Cetinju zadrži status „čiste“ bolnice.

“Što se tiče južne regije, Opšta bolnica u Baru je sa kapacitetom od 100 kreveta Covid bolnica za ovaj dio Crne Gore, dok bolnica u Kotoru ostaje u statusu ‘čiste’ ustanove za redovne aktivnosti”, naveo je Hrapović.

On je istakao da crnogorski zdravstveni posjeduje dovoljno zaštitne medicinske opreme.

“Crnogorski zdravstveni sistem je pokazao fleksibilnost u prethodnom periodu u smislu pravovremenog i adekvatnog odgovora na izazove koje je epidemija donijela. Nema razloga da se i sada ne ponašamo tako”, kazao je Hrapović.

On je rekao da su prethodna iskustva pokazala da nijedan zdravstveni sistem na svijetu nije kreiran da izdrži udar kakav je pandemija koronavirusa.

“Ni mi ne bi trebalo da testiramo granice izdržljivosti sistema, već da se opredijelimo za model pametnog pristupa ovoj situaciji”, kazao je Hrapović.

On je ocijenio da, ukoliko odgovoran odnos i poštovanje preporuka ljekara bude odgovor na aktuelnu situaciju, Crna Gora neće biti u problemu.

“Još imamo šansu da i u ovoj fazi kao društvo pokažemo da je zdravlje najvažniji resurs na koji moramo računati i držati u vrhu svojih prioriteta”, zaključio je Hrapović.

Share.

About Author

Leave A Reply