POPULARNI „FIDGET SPINNERI“ OPASNI ZA DJECU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fidget spinner, igračka koja je prošle godine bila hit među djecom širom svijeta, može predstavljati zdravstveni rizik, saopštila je Evropska komisija.

Trokraka igračka nalik na propeler može da se vrti na prstu, prebacuje s jedne ruke na drugu ili se jednostavno može korisititi kao “zanimacija” za ruke. 

Ljubitelji igračke kažu da je jako zarazna i da pomaže u ublažavanju stresa. Međutim, pošto fidget spinneri često imaju ugrađenu bateriju, Evropska komisija smatra da predstavlja rizik za djecu, jer je zbog veličine mogu progutati.

Evropska komisija je prošle godine s tržišta povukla 11 modela fidget spinnera zbog toga što nisu ispunjavali evropske sigurnosne standarde za igračke. 

Komisija svake godine objavljuje izvještaj o opasnim proizvodima na tržištu koje treba zabraniti, povući s tržišta ili na njih upozoriti. Na listi se mogu naći različite stvari – od igračaka, odjeće i kozmetike do automobila i mašina. 

Najčešće se ipak radi o igračkama jer često imaju sitne dijelove kojima se mala djeca mogu ugušiti ili sadrže opasne hemikalije.  Najviše takvih proizvoda u 2017. godini, 53 posto, proizvedeno je u Kini, a 26 posto u EU. 

Izvor: rtl.hr

Share.

About Author

Leave A Reply