OŠ “RADOMIR MITROVIĆ”: UČENICI SPREMALI PALAČINKE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Aktiv stranih jezika Osnovne škole “Radomir Mitrović” organizovao je priredbu pod nazivom “Maslenica” kako bi učenike te škole upoznali sa američkom i ruskom tradicijom spremanja popularnog jela – palačinki u susret važnim danima.

Radmila Bošković profesorica ruskog jezika kazala je da je “Maslenica” drevni ruski praznik kojim se slavi dolazak proljeća.

“Rusi to obilježavaju velikim praznikom kojim ispraćaju nešto što je ružno i dočekuju lijepo. Simbol “Maslenice” su palačinke koje su okrugle kao sunce, dok je strašilo simbol proljeća i spaljuje se nakon sedam dana, koliko traje ovaj praznik. “Maslenica” je prošle godine po prvi put proslavljena u našoj školi, kada su učenici pripremili palačinke i kolače. Učenici su izveli program sa nekoliko tačaka. Ove godine napravljeno je oko 250 palačinki, krofnica i slanih i slatkih deserta”, istakla je Bošković.

Milanka Anđić profesorica engleskog jezika kazala je da je “Pancake day” jedan od katoličkih običaja koji se odnosi na tradiciju ispovijedanja grijeha i traženja oproštaja od onih od kojih se neko ogriješio.

“U pitanju je poslednji dan pred post, koji se proslavlja uz bogatu svečanu trpezu i palačinke. Ovaj praznik u katoličkoj vjeroispovjesti nije uvijek na isti datum, već se pomjera, tako da smo izabrali današnji dan kako bismo ga zajednički proslavili. U programu su učestvovali i učenici koji su pripremali američke palačinke. Učenici prvog razreda su pripremili alfabet jer nisu bili u mogućnosti da se takmiče u pravljenju slatkiša”, dodala je ona.

Nakon priredbe, publika je bila u prilici da degustira pripremljene deserte.

Romana Lalić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply