ODRŽANA KOMEMORATIVNA SJEDNICA POVODOM SMRTI SLOBODANKE IVANOVIĆ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Velikoj sali Opštine Berane jutros je održana komemorativna sjednica povodom smrti Slobodanke Ivanović, direktorice beranskog Centra za kulturu, na čijem čelu je bila od 2014. godine.

Slobodanka Ivanović rođena je 06. februara 1959. godine, od oca Dušana i majke Desanke. Završila je osnovnu školu i Gimnaziju „Panto Mališić“ u Beranama. Studirala je u Beogradu i Sarajevu. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Komemorativnu sjednicu otvorio je predsjednik Skupštine opštine Berane, Novica Obradović, koji je uputio riječi iskrenog saučešća ožalošćenoj porodici Ivanović.

O liku, djelu i profesionalnim postignućima Slobodanke Ivanović, govorio je predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović.

„Riječ kojom treba da se oprostim od Slobodanke Ivanović, uzimam ispunjen ličnim, iskrenim i dubokim bolom, jer Slobodanka nije bila samo moj bliski saradnik, bila je i moj drug i prijatelj. Znam da u osjećanjima koja me, do dna duše, prožimaju od saznanja da nas je Sloba napustila, nijesam  izuzetak i da i vi sa mnom, pod teretom istine, da se upokojila žena – čovjek čiji odlazak na vječni počinak,  doživljavamo kao nestanak drage osobe i mnogostruko osiromašenje“, kazao je Todorović.

Podsjetio je da je tokom svog radnog vijeka radila kao sekretarka Srednje tehničke škole u Prizrenu, a od 2005. godine bila je upravnica biblioteke – bibliotekarka u NB „Dr Radovan Lalić“.

„Dostigla je i zvanje višeg bibliotekara i najviše je voljela biblioteku, kao hram knjige. Stoga su u okviru izdavačke djelatnosti Centra za kulturu, tokom njenog mandata svoja reizdanja doživjela i kapitalna kulturno istorijska djela poput „Memoari vojvode Gavra Vukovića“ i knjige „Pleme Vasojevići“ Radoslava Jagoša Vešovića kao i „Bio-bibliografija“ akademika Milisava Lutovca. Pored ovih, objavljeni su i mnogi  drugi rukopisi a za štampu je priredila i Njegošev „Gorski vijenac“ sa prevodom na francuski jezik koji je uradila Divna Veković.  Predgovor za ovaj rukopis napisala je upravo Slobodanka Ivanović, za koji je juče dobila nagradu od Kulturnog centra Kotor. Pisala je i objavljivala poeziju, skromno i tiho kako je sve i činila. Nastavila je sa objavljivanjem časopisa za naučna književna i društvena pitanja “Tokovi” i aktivirala rad amaterskog pozorišta u Beranama“, rekao je predsjednik Todorović.

 „Tokom pandemije, zbog nemogućnosti održavanja programa, ozbiljno se posvetila rekonstrukciji i uređenju zgrade Centra za kulturu. Renovirana je i NB “Dr Radovan Lalić, moderno opremljena i obogaćena novim naslovima. Svoju stvaralačku i životnu energiju posvećivala je ustanovi na čijem je čelu bila u punoj mjeri i nesebično“.

Predsjednik Opštine je naglasio da je za šest decenija Slobinog  života, „mnogo čega proteklo, mnogo čega u nepovrat otišlo, mnogo čega novog, na životnu scenu stupilo, mijenjale  se okolnosti društvene, mijenjala se moralna načela i mjerila ljudskosti, mijenjali se ljudi i idejno i karakterno, ali Slobu  možemo naći jedino među onima koji su to doba proživjeli stoički, radom ga osmislili i obogatili, i djelima svojim na opšte dobro učinjenim, pečat trajan mu udarili“.

Slobodanka Ivanović biće sahranjena danas, u 14 časova, na Gradskom groblju u Beranama.

Share.

About Author

Leave A Reply