Novi sastanak vladajuće koalicije nakon praznika

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Novi sastanak vladajuće većine, kako “Dan” nezvanično, ali pouzdano saznaje, biće održan nakon praznika, odnosno krajem ove sedmice. Do sada su održana dva sastanka u cilju pronalaska rješenja za izlazak iz aktuelne političke krize, kako u izvršnoj tako i u zakonodavnoj vlasti, na inicijativu lidera Socijalističke narodne partije i Demosa Vladimira Jokovića i Miodraga Lekića, a dogovor je da treći sastanak organizuje funkcioner Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Kako na prethodna dva sastanka nije došlo do većeg pomaka u pregovorima, Danilović je nakon poslednjeg sastanka, 6. jula, kazao da će se na narednom sastanku parlamentarne većine razmatrati tri mogućnosti i to izglasavanje nove vlade, rekonstrukciji postojeće ili će ostati status kvo. Naglasio je kako ni rekonstrukcija, ni nova vlada neće i ne mogu biti nametnute, već da mogu samo biti dogovorene voljom 41 poslanika.

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić je nakon poslednjeg sastanka kazao da je njihov predlog da se bira nova Vlada i da su predložili da novi premijer bude Miodrag Lekić iz koalicije “Mir je naša nacija”, a da bi funkciju predsjednika Skupštine mogao preuzeti neko iz DF-a, odnosno, koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

On je poručio i da je većina na sastanku saopštila da je za to da se bira nova vlada, a da je bilo i onih koji su za to da treba dati priliku za rekonstrukciju postojeće vlade, što će biti tema narednog sastanka, koji bi se, kako “Dan” saznaje, mogao održati 15. ili 16. jula.

Lider SNP-a Vladimir Joković je takođe kazao da bi na sledećem susretu trebalo da se iskristališu dva predloga koja su se čula – rekonstrukcija postojeće ili izbor nove vlade. Potom bi se, kako je kazao, izjasnili organi partija o dogovorenom predlogu, a onda bi se obratili Vladi.

Još se ne zna hoće li premijer učestvovati u razgovorima

U sastancima parlamentarne većine ne učestvuje premijer Zdravko Krivokapić niti se zna kako će se on u cijeloj toj priči postaviti. Premijer Krivokapić nije odgovorio na pitanje novinara,,Dana” da li će se priključiti možda pregovorima i iznijeti svoj predlog/platformu za prevazilaženje aktuelne krize.

Paralelno sa sastankom vladajuće većine, a takođe u cilju prevazilaženja krize i pokušaja iznalaženja dogovora oko ključnih pitanja za koje je potrebna dvotrećinska većina, pokrenuo je i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić. Na tim pregovorima učestvuje kompletna opozicija ali ne i kompletna vlast zbog, kako su naveli, toga što žele da dođu do dogovora na sastancima parlamentarne većine da bi mogli učestvovati sa konkretnim predlozima na sastanku vlast-opozicija.

Share.

About Author

Leave A Reply