Нови састанак владајуће коалиције након празника

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Нови састанак владајуће већине, како “Дан” незванично, али поуздано сазнаје, биће одржан након празника, односно крајем ове седмице. До сада су одржана два састанка у циљу проналаска рјешења за излазак из актуелне политичке кризе, како у извршној тако и у законодавној власти, на иницијативу лидера Социјалистичке народне партије и Демоса Владимира Јоковића и Миодрага Лекића, а договор је да трећи састанак организује функционер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић.

Како на претходна два састанка није дошло до већег помака у преговорима, Даниловић је након последњег састанка, 6. јула, казао да ће се на наредном састанку парламентарне већине разматрати три могућности и то изгласавање нове владе, реконструкцији постојеће или ће остати статус кво. Нагласио је како ни реконструкција, ни нова влада неће и не могу бити наметнуте, већ да могу само бити договорене вољом 41 посланика.

Један од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић је након последњег састанка казао да је њихов предлог да се бира нова Влада и да су предложили да нови премијер буде Миодраг Лекић из коалиције “Мир је наша нација”, а да би функцију предсједника Скупштине могао преузети неко из ДФ-а, односно, коалиције “За будућност Црне Горе”.

Он је поручио и да је већина на састанку саопштила да је за то да се бира нова влада, а да је било и оних који су за то да треба дати прилику за реконструкцију постојеће владе, што ће бити тема наредног састанка, који би се, како “Дан” сазнаје, могао одржати 15. или 16. јула.

Лидер СНП-а Владимир Јоковић је такође казао да би на следећем сусрету требало да се искристалишу два предлога која су се чула – реконструкција постојеће или избор нове владе. Потом би се, како је казао, изјаснили органи партија о договореном предлогу, а онда би се обратили Влади.

Још се не зна хоће ли премијер учествовати у разговорима

У састанцима парламентарне већине не учествује премијер Здравко Кривокапић нити се зна како ће се он у цијелој тој причи поставити. Премијер Кривокапић није одговорио на питање новинара,,Дана” да ли ће се прикључити можда преговорима и изнијети свој предлог/платформу за превазилажење актуелне кризе.

Паралелно са састанком владајуће већине, а такође у циљу превазилажења кризе и покушаја изналажења договора око кључних питања за које је потребна двотрећинска већина, покренуо је и предсједник Скупштине Алекса Бечић. На тим преговорима учествује комплетна опозиција али не и комплетна власт због, како су навели, тога што желе да дођу до договора на састанцима парламентарне већине да би могли учествовати са конкретним предлозима на састанку власт-опозиција.

Share.

About Author

Leave A Reply