NEMA INTERESOVANJA ZA PRODUŽENI BORAVAK U ŠKOLAMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Produženi boravak za djecu nižih razreda u beranskim osnovnim školama za sada nije organizovan, jer nema interesovanja roditelja za ovim vidom čuvanja i rada sa djecom.

Osnovna škola “Vuk Karadžić” prethodne školske godine imala je organizovan produženi boravak, a kako kažu iz uprave ove škole, ako se ukaže potreba za tim i ove godine će obezbijediti tu mogućnost.

“Ove školske godine nije bilo interesovanja za produženi boravak, tako da ga nismo organizovali. Škola ima sve uslove i ako se jave roditelji kojima je potrebna da djecu upišu u produženi boravak mi ćemo odmah to obezbijediti. Za sada interesovanja nema, a na osnovu broja djece koji je prošle godine bio u produženom boravku, kojih je bilo svega deset, rekao bih da se roditelji ipak odlučuju za neki drugi vid čuvanja djece dok su oni na poslu” kazao je director te škole Vukadin Božović.

U skladu sa aktuelnim Zakonom o osnovnom obrazovanju, škola samostano odlučuje da li će organizovati produženi boravak i to u skladu sa svojim mogućnostima.

“Zbog inventara koji koriste prvaci i tehničke opremljenosti učionica prvake smo podijelili u dvije smjene. Zavisno od toga kako roditelji rade, nekima odgovara da njihovo dijete bude prva, dok drugima odgovara poslepodnevna smjena. Do sada nismo imali praksu da djeca mijenjaju smjene tokom školske godine, jer se ovaj vid organizovanja nastave pokazao dobrim” kazao je director OŠ “Vukašin Radunović” Milutin Golubović napominjući da zbog nedostatka uslova, u ovoj školi, nemaju u planu organizovanje produženog boravka.

Produženi boravak je oblik organizovanog rada sa djecom prva tri razreda, a može uključivatii djecu viših razreda, a predstavlja mogućnost da pored redovne nastave djeca budu u školi još jedan dio dana, dok su im roditelji na poslu.

“ Djeca koja pohađaju prvi razred raspoređena su u drugu smjenu, dok su drugaci sada prva smjena. Nakon završenog prvog polugodišta učenici mjenjaju smjene, tako da oni koji su bili prva prelaze u drugu i obrnuto. Nemamo oranizovan produženi boravak, ali smo ukoliko bude interesovanja planirali da ga oganizujemo. Za sada roditelji nisu pokazali potrebu i interesovanje, ali ne znamo kakva će situacija biti nakon što djeca promijene smjene” objasnio je direktor OŠ “Radomir Mitrović’” Radomir Jočić.

U Crnoj Gori ima 163 osnovne škole od kojih je, prošle godine, produženi boravak organizovan u 30 škola, a prema riječima direktorice Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje Arijane Nikolić Vučinić ove godine će ih biti između 45 i 50.

Ove godine u Beranama upisano je 250 prvaka, koji nastavu pohađaju u dvije smjene. Iako dvije od tri gradske škole u Beranama imaju uslova za organizovanje produženog boravka, roditelji  se ipak odlučuju da tokom boravka na poslu nađu drugi način čuvanja djece, naši sagovornici smatraju da je razlog tome mala sredina, kao i to što se roditelji oslanjaju na pomoć članova šire porodice.

Milena Bubanja Obradović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply