NAUČNI SKUP “VETERINARSKI DANI 2018” U BERANAMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dvodnevni naučni skup „Veterinarski dani 2018“ koji je počeo danas u Hotelu Berane okupio je eminentne stručnake iz Crne Gore i regiona, kako bi razgovarali o aktuelnim temama iz ove oblasti.

“Učešćem u organizaciji ovog naučnog skupa i sjednice Savjeta za zaštitu životinja opština Berane pokazala je da je ozbiljan partner značajnih skupova i da ide u pravcu koji želimo da postignemo, a to je da postanemo kongresni centar. Geografska pozicija i potencijali idu nam na ruku da to i budemo. Raduje nas to što su Dani veterinara održani u prisustvu eminentnih stručnjaka iz te oblasti” kazao je Šćekić.

Jedna od najznačajniji tema ovog skupa, kako je on naveo, bila je i sjednica Savjeta za zaštitu životinja na kojoj je bilo riječi o problemu narastajuće populacije pasa lutalica, učestalih napada pasa na ljude i nehumanog odnosa prema životinjama.

“Ovo je pitanje koje muči sve lokalne samouprave ne samo na sjeveru nego u cijeloj Crnoj Gori. Mi smo napravili iskorak i napravili azil za napuštene životinje, a puno toga još planiramo da uradimo uz očekivanu pomoć nadležnog ministarstva i međunarodnih organizacija” naglasio je Šćekić.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović otvarajući naučno – stručni skup „Veterinarski dani 2018“, istakao je važnost veterinarske struke za bezbjednost hrane i zdravlje ljudi, imajući u vidu sve brojnije izazove, odnosno bolesti životinja koje ne poznaju granice.

“Ovo je bila prilika da iskažemo pozitivan stav i poštovanje prema veterinarskoj struci i svim onima koji su nastojali da se izbore  sa izazovima kada su u Crnoj Gori vladale epidemije sa bolestima kvrgave kože goveda i plavog jezika. U prethodne dvije godine izdvojili smo značajna sredstva kako bi prevenirali pojavu ovih bolesti i time značajno poštedjeli i sačuvali stočni fond” kazao je Simović.

Posebno zadovoljstvo izrazio je zbog činjenice da se skup održava na sjeveru Crne Gore, u Beranama, na kojem donosioci odluka, prije svega gradonačelnici iz brojnih opština i predstavnici Vlade izražavaju spremnost da čuju glas veterinarske struke na brojne važne i aktuelne teme.

“Crna Gora trenutno ima 143 izdate veterinarske licence i  očekuje  se dalji rast, na bazi vrijednih studenata koji privode kraju studije na fakultetima u regionu, prije svega Sarajevu i Beogradu.Taj broj je značajan sa aspekta potrebe očuvanja stabilne epiziotiološke situacije u Crnoj Gori, što je garancija stabilne situacije i u regionu i Evropi. Na takav način Crna Gora pristupa rješavanju brojnih izazova” dodao je on.

U okviru Veterinarskih dana 2018 održana je treća sjednica Savjeta za zaštitu životinja, koji je formiran u maju ove godine.

„Pripremljen je podzakonski akt koji uređuje oblast identifikacije i registracije kućnih ljubimaca i koji će biti objavljen ovih dana. Obezbijeđena su finansijska sredstva i pripremljena dokumentacija za nabavku, u cilju nadogradnje postojeće centralne baze životinja i centralnog evidentiranja pasa. Obezbijedili smo i 100.000 eura za nevladine organizacije za podršku projektima izgradnje skloništa i brojanje pasa lutalica. Radi se i na Strategiji za napuštene pse, zašta je obezbijeđena podrška iz IPA fondova, a uspostavljena je i komunikacija i saradnja sa Međunarodnom organizacijom za zdravlje životinja“ kazao je Simović.

Za sada, samo osam opština ima izgrađena skloništa, a kako je kazao Simović, stanje i način upravljanja i u tom malom broju skloništa nije na dobrom nivou, kao i da su za samo godinu i po dana opštine izdvojile oko 500.000 eura za nadoknadu građanima zbog posljedica napada pasa lutalica. On je dodao i da je mali broj opština usvojio odluku o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja sa napuštenim kućnim ljubimcima.

Veterinarske dane tradicionalno, svake godine, organizuje Veterinarska komora Crne Gore.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BERANE

 

 

 

 

 

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply