NAUČITE DA PRAVILNO PERETE PLATNENE MASKE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Platnene maske sprječavaju širenje kovida 19. A da bi korist od njih bila veća nego potencijalna šteta, treba da budu čiste. Evo kako ćete ih očistiti prema savjetu stručnjaka.

Maske treba redovno prati. Važno je da ih uvijek pravilno skidate i perete ruke nakon što ste dodirivali korišćenu masku. Schi Tech Daily donosi uputstvo za čišćenje maski koje je donio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti CDC, prenosi B92.

Kako očistiti nošenu masku?

U mašini za veš: Masku možete prati zajedno s drugim stvarima u mašini. Prilikom pranja koristite uobičajeni deterdžent za pranje rublja, na najvišoj mogućoj temperaturi vode koja odgovara materijalu koji se pere.

Ručno pranje: provjerite da li je izbjeljivač koji imate pri ruci uopšte namijenjen dezinfekciji. Neki proizvodi za izbjeljivanje, poput onih dizajniranih za sigurnu upotrebu na obojenoj odjeći, možda nijesu prikladni za dezinfekciju.

Korišćenje izbjeljivača

Upotrijebite izbjeljivač koji sadrži između 5,25 i 8,25 odsto natrijum-hipohlorita. Nemojte koristiti sredstvo za izbjeljivanje ako odnos nije u tom rasponu ili nije naveden. Pazite da proizvodu za izbjeljivanje nije istekao rok trajanja.

Nikada ne miješajte kućni izbjeljivač s amonijakom ili bilo kojim drugim sredstvom za čišćenje.

Provjetravajte prostorije.

Kako napraviti rastvor?

Rastvor za dezinfekciju nošenih maski napravićete tako što ćete pomiješati četiri kašičice izbjeljivača u litri vode sobne temperature.

Maske umočite u rastvor za izbjeljivanje i ostavite da stoje pet minuta. Maske potom temeljno isperite hladnom vodom ili vodom sobne temperature, pa vodu prospite u WC šolju. Nakon toga maske obavezno osušite.

Kako osušiti masku?

U veš-mašini: koristite najvišu temperaturu i ostavite maske u njoj dok se potpuno ne osuše.

Na suvom vazduhu: položite ih i ostavite da se potpuno osuše. Ako je moguće, ostavite maske da se suše na sunčevoj svjetlosti.

Share.

About Author

Leave A Reply