EU SPREMA ZAJEDNIČKI ODGOVOR NA RAST BROJA ZARAŽENIH U KINI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zdravstveni stručnjaci vlada Evropske unije (EU) u srijedu će razgovarati o zajedničkom odgovoru na rast broja zaraženih koronavirusom u Kini, saopštila je portparolka švedskog predsjedništva EU.

Kako prenosi Rojters, prethodni razgovori zdravstvenih stručnjaka vlada EU, zdravstvenih agencija Unije i predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije o situaciji sa koronavirusom u Kini, koji su održani 29. decembra, nijesu doveli do zajedničkog zaključka.

Italija je tražila da ostale članice EU slijede njen primjer i uvedu testiranje putnika iz Kine, s obzirom na najavu Pekinga da će 8. januara ukinuti zabranu putovanja iz zemlje, ali to nije naišlo na podršku ostatka EU.

Evropska komesarka za zdravlje i bezbjednost hrane, Stela Kiriakides, uputila je 29. decembra pismo vladama EU, u kome im preporučuje da povećaju obim genomskog sekvenciranja infekcija kovida-19.

Druga preporuka komesarke je da vlade prate biološki sastav vode za piće, između ostalog i na aerodromima, da bi mogli da otkriju eventualno nove sojeve virusa koji mogu stići iz Kine.

Kiriakides je upozorila da EU treba da bude veoma oprezna zbog nedostatka vjerodostojnih epidemioloških podataka o situaciji sa koronavirusom i testiranjem u Kini.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) je prošle sedmice saopštio da trenutno ne preporučuje nikakve posebne mjere za putnike koji dolaze iz Kine.

Prema saopštenju ECDC, sojevi koronavirusa koji cirkulišu u Kini već postoje u EU, a veliki procenat građana Unije je vakcinisan, tako da ne postoji veliki potencijal za novi talas infekcija iz Kine.

Share.

About Author

Leave A Reply