KREATIVNE UČITELJICE NAPRAVILE MINI POZORIŠTE SJENKI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Da je za velike i inspirativne poduhvate potrebano samo malo dobre volje i entuzijazma dokazuju učiteljica Tijana Medojević i vaspitačica Mirjana Pešić Mihailović, koje su svoje učenike obradovale adaptacijom priče „Ježeva kućica“ u formi mini pozorišta sjenki.

Osnovna škola u Docu, koja ima samo 16 prvaka, prepoznata je kao obrazovna ustanova u kojoj se realizuju brojne kreativne aktivnosti sa ciljem da djeca što jednostavnije usvoje znanja predviđena nastavnim programom.

„Djeci je potrebno pozorište, jer dijete izlazi bogatije za još jedno novo iskustvo i saznanje. Pozorište se može organizovati bilo gdje – u školi, na livadi, a mi smo se odlučile da to bude u našoj školi. Djecu treba na razne načine inspirisati i podstaći na razmišljanje, dijalog i stvaralaštvo. Potrebno je probuditi kod djece radoznalost, a mi smo ovom predstavom djeci na zanimljiv način objasnili osobine životinja i tematiku same priče” objasnila je učiteljica Tijana Medojević.

Dodatan motiv u radu, kako je za naš portal kazala vaspitačica Mirjana Pešić Mihailović, predstavlja činjenica da rade u područnom odjeljenju.

“Upravo zato što je u pitanju područno odjeljenje imamo dodatni motiv da im pružimo više. Da djeci na nesvakidašnji način učinimo nastavu u školi zanimljivijom. Prvi put smo sada došle na ovu ideju, jer nam je ishod učenja bio takav da se poklapa sa tekstom koji smo prethodno učili, a to je priča “Ježeva kućica”. Likovi – životinje, koji su se pojavili u tekstu, su nam savršeno odgovarali da osmislimo ovu predstavu” pojasnila je ona i dodala da je ovo samo jedna od aktivnosti koju je radeći sa više učiteljica realizovala u toj školi.

Da je pozorište sjenki bio pravi način da se djeci približi gradivo pokazuju i oduševljeni đaci.

“Učiteljica i vaspitačica su me jako obradivale predstavom.Prvi put gledam ovakvu predstavu i bila je prelepa. Najviše mi se svidelo kad je jež ostao srećan i zadovoljan da živi u svojoj kući. Što je i poruka tog teksta”, podijelio je sa nama svoje utiske maleni Vučeta Božović, a njegov školski drug Balša Simonović je kazao da je za njega posebno interesantno bilo što je imao prilike da gleda sjenke, a ne ljude ili lutke.

 Slične utiske nosi i Katarina Božović kojoj je prvi put bilo da gleda ovakvu predstavu.

“Prvi put prisustvujem ovakvoj predstavi. Uciteljica i vaspitacica su se potrudile da nam dočaraju predstavu na pravi način. Predstava je bila veoma neobična, jer smo likove gledali u sjenci. Najviše mi se dopao dio gdje jež ide kod lije na ručak” dodala je ona.

Zadovoljne reakcijom svojih učenika/ca učiteljice su najavile novi projekat, u kojem će djeca biti akteri predstave i tako steći novo iskustvo, a možda i neki od njih napraviti svoje prve glumačke pokrete.

Milena Bubanja Obradović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

PROČITAJTE JOŠ:

Share.

About Author

Leave A Reply