HUMANITARCI POSJETILI VIŠEČLANU PORODICU MALEVIĆ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mladi roditelji Biljana i Vuksan Malević imaju osmoro djece koja se zovu Gabrijela (10), Danijel (9), Mariela (8), Krsto (7), Vuk (5), Lukas (2), Katalea (1) i Stela (2 mjeseca). Žive u selu Gornja Budimlja pokraj Berana, a za djecu kažu da pet minuta ne mogu da budu mirna.

Ovu vedru i razdraganu porodicu nedavno su posjetili predstavnici Humanitarne organizacije „Srbi za Srbe“, koji se nadaju da će Malevići postati prva porodica u našoj opštini koju će ova organizacija pomoći.

Biljana, nažalost, u posljednje vrijeme ima problema sa štitnom žlijezdom, proširenim venama i miomom. Pošto ne smije dugo da je ostavi samu sa djecom, ni otac Vuksan ne može da radi u punom kapacitetu, već pomalo odlazi u nadnicu.

„Šta da radimo. Ako Bog da, proći će i to. Odnedavno smo korisnici i Crkvene narodne kuhinje „Divna Veković“ pri Đurđevim stupovima, pa nam to umnogome olakšava svakodnevnicu“, dodaje Biljana.

Mali Lukas je, takođe, imao zdravstvene probleme, pa mu je skoro operisan gnoj oko slijepog crijeva. Kažu da je u pitanju rijedak slučaj koji pogađa jednom u sto slučajeva. Sada je dobro kao i sva ostala djeca.

„Mi smo, inače, deset godina živjeli kao podstanari u Podgorici. Vratili smo se ovdje da budemo svoji na svome. Trenutno živimo u istoj kući sa mojim roditeljima i bratom, tako da smo morali da se zbijemo u tri sobice. Nemamo prostora ni za učenje, ni za spavanje. Pomalo i prokišnjava, tako da uslovi nijesu baš najsjajniji“, priča otac Vuksan.

Foto: Humanitarna organizacija Srbi za Srbe

Odmah pored su, još ranije, započeli izgradnju nove kuće koja je ozidana, ukrovljena i postavljena je spoljna stolarija. Neophodno je još dosta sredstava da je završe, što je za ovu mnogočlanu porodicu trenutno vrlo teško izvodljiva misija, s obzirom na okolnosti.

„Nama u principu najviše treba ako ima ko kakav kombi“, našalio se Vuksan, dodavši da bi im najviše značila pomoć oko završetka kuće i njenog opremanja.

Pored građevinskog materijala i pokućstva, značila bi im i neka krava pošto sada drže samo jednu, a rado bi imali i plastenik.

„Borimo se koliko možemo. Nailazimo na osude zbog osmoro djece, ali oni su naše bogatstvo i razlog za življenje. Trudimo se da im ništa od osnovnih stvari ne fali. Potrebno nam je samo malo podrške, te se uzdamo u dobre ljude“, poručili su Malevići.

Share.

About Author

Leave A Reply