HRONIČNI STRES I ZVANIČNO- BOLEST

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

HRONIČNI stres i “sagorijevanje na poslu” i zvanično su postali – bolest. Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala je ovaj problem kao medicinsku dijagnozu. Sistemi zdravstvene zaštite i osiguravajuće kuće u naredne tri godine će morati da počnu da prepoznaju, “pokrivaju” liječenje simptoma i posljedica ove bolesti, koja se definiše kao “hroničan stres na poslu, koji nije na odgovarajući način tretiran”.

Iako je tek sad kvalifikovan kao bolest, ljekarima je ovaj zdravstveni problem odavno poznat. Najčešće ga uočavaju kod pacijenata sa udruženom nervozom, depresijom, srčanim smetnjama i hormonskim disbalansom.

Prof. dr Slavica Radovanović, internista kardiološkinja Kliničko-bolničkog centra “Dragiša Mišović”, kaže da osećaj iscrpljenosti, manjak energije, mentalno distanciranje od posla koji se obavlja, negativna osećanja, smanjena profesionalna efikasnost i cinizam u kontekstu posla i karijere, samo su neki od simptoma.

“Ovakav problem možemo da prepoznamo najprije po potištenosti pacijenta, nelagodi, problemima u ponašanju i komunikaciji.Najčešće se žali na nesanicu, depresiju i anksioznost. Osim psihičkog, problem utiče na opšte zdravlje. Česte su srčane smetnje i ubrzan rad srca, dok u težim slučajevima, zbog nagomilanog stresa, dolazi i do infarkta” kaže prof. dr Slavica Radovanović.

Nakon detaljne anamneze i razgovora, ljekar može da zaključi da se radi upravo o ovoj vrsti problema.

“To nije samo prekovremeni rad i psihički napor na radnom mestu. Na nagomilavanje stresa najviše utiču loši međuljudski odnosi sa kolegama ili šefom. Zato je važno prije svake terapije popričati sa pacijentom, jer zaista, “lijepa riječ gvozdena vrata otvara” objašnjava prof. Radovanović.

Primarijus dr Nevenka Dimitrijević, ljekarka Doma zdravlja Voždovac, sugeriše da svaku tegobu treba ozbiljno shvatiti, jer su one znak da se radi o problemu koji duže traje i nagomilanom stresu.

“Potrebno je da poslodavac i kompletno društvo vode računa o tome, jer u suprotnom, naše ordinacije biće sve punije. Primijetno je da je ovaj problem iz godine u godinu sve učestaliji” objašnjava prof. Radovanović.

Osim odgovarajuće terapije i ljekova, koju propisuje ljekar za svakog pacijenta individualno, neophodno je promijeniti određene navike, jer u suprotnom, liječenje neće imati efekta na duže staze.

“To je ozbiljan problem koji nastaje iz prevelikih zahtjeva i očekivanja. Jedno od rešenje jeste odmor i izolacija u određenom vremenskom periodu. To vrijeme treba da se iskoristi kako bi se napravili poslovni i privatni planovi, koji će biti u skladu sa željama i potrebama pacijenta. Ipak, treba voditi računa da odmor ne traje previše dugo, jer to može da stvori kontra efekat, da prebaci pacijenta u neku drugu realnost i stvori još veći strah od povratka na posao ” dodaje dr Dimitrijević.

PREKOVREMENI rad i stresan posao jeste uzrok ovakvog stanja, ali to najčešće ide “u paketu” sa lošim porodičnim odnosima i nedostatkom društvenih aktivnosti.

“Zbog toga što stres na poslu ne možemo da zaboravimo kada izađemo iz kancelarije, problem se odražava na porodične i društvene odnose. To dovodi do još težeg psihičkog stanja i dubljeg psihološkog problema “kaže prim. dr Nevenka Dimitrijević.

Izvor: Večernje novosti

Share.

About Author

Leave A Reply