Donesite biljku u kancelariju, zaštitiće vas od stresa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Imali ste naporan dan na poslu? Pod stresom ste zbog rokova ili zbog šefova i sastanaka? Možda bi moglo da vam pomogne gledanje u biljke, tvrde naučnici iz Japana.

Ovi istraživači smatraju da je mnogo zaposlenih potcijenilo predah koji biljke nude od stresa na radnom mestu, pa su sproveli eksperiment na radnicima u jednoj kompaniji za proizvodnju struje u Japanu i primjetili njihove promjene u nivou stresa prije i posle eksperimenta sa biljkama.

Nalazi, nedavno objavljeni u časopisu HortTechnology, pokazali su da je broj zaposlenih sa visokim rezultatima na testu za mjerenje anksioznosti blago snizio te rezultate. Kod još 27 odsto zaposlenih koji su učestvovali u studiji desio se značajan pad otkucaja srca u mirovanju, piše CNN.

Urađeno je mnogo studija koje se tiču zdravstvenih efekata sobnih biljaka na čoveka, ali većina je obavljena ili u laboratorijama ili u kancelarijama i uključivala je samo pasivnu interakciju.

Ova studija potvrdila je efekat smanjenja stresa tako što su zaposleni nekoliko minuta namerno zurili u biljku i aktivno se uključili u negu tih biljaka u kancelariji i okruženju u kojem su osetili zamor.

Rezultati sugerišu da bi, ako bi poslodavci “ohrabrili” radnike da praktikuju ovakvu vrstu “odmora u prirodi” barem na tri minuta, da bi se mentalno zdravlje zaposlenih poboljšalo, rekao je dr Masahiro Toioda, glavni autor studije i profesor na Univerzitetu u Hjogou, gde je specijalizovan za hortikulturnu terapiju.

Studija je jedna od “onih koje nastavljaju da ukazuju na to da biljke blagotvorno djeluju na ljude”, rekao je dr Čarls Hol sa Katedre za cvjećarstvo na teksaškom univerzitetu A&M.

“To je nešto što smo prirodno znali, ali sada je to i kvantifikovano. I tako, sada vidimo brojke iza onog što je logično”, rekao je.

Izvor: N1

Share.

About Author

Leave A Reply