DO SREDINE FEBRUARA DODATNE MJERE PROTIV NASILJA U ŠKOLAMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Konkretne mjere za suzbijanje vandalizma, sprečavanje vršnjačkog nasilja u školama i zaštitu imovine obrazovno-vaspitnih ustanova, koje će na osnovu aktuelne analize stanja u ovoj oblasti predložiti radna grupa za borbu protiv nasilja u školama biće poznate u roku od mjesec, potvrđeno je iz Ministarstva prosvjete.

Radna grupa, koja će se baviti ovim problemom, formirana je krajem prošle godine i zajednički je projekat pomenutog vladinog resora, Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva finansija, Zajednice opština i udruženja “Roditelji”.

PR Ministarstva prosvjete Milica Lekić, navodi da su upitnici koji se bave problematikom nasilja upućeni svim školama na teritoriji Crne Gore i da će na osnovu zaključaka ponuđena rješenja dodatno osnažiti kapacitete vaspitno-obrazovnih ustanova.

“Neozbiljno bi bilo prejudicirati odluke radne grupe. Da li će one uključivati opremanje “najkritičnijih” lokacija video-nadzorom, aktiviranje zaštitara u školi ili neku drugu aktivnosti, ostaje da odluči komisija, koja će u narednih mjesec izaći sa predlogom”,  kazala je Lekić.

Ona navodi da je resor prosvjete posvećen i projektu sa Udruženjem “Roditelji” i Juventasom te Unijom srednjoškolaca kroz koji je i sprovedeno posljednje istraživanje na temu vršnjačkog nasilja.

Istraživanje koje je obuhvatilo 75 osnovnih i 41 srednju školu sa teritorije osamnaest opština sprovedeno je od 1. oktobra do 20. novembra prošle godine i pokazalo je da je svako peto, odnosno četvrto dijete u crnogorskim osnovnim i srednjim školama u prošloj godini doživjelo neki oblik vršnjačkog nasilja.

Takođe, došlo se do podataka da je u prošloj školskoj godini 25 odsto učenika šestog, sedmog i osmog razreda osnovnih škola doživjelo neki oblik nasilnog ponašanja, te je skoro polovina nastavnika srednjih škola potvrdilo da su im se učenici požalili da su bili žrtve nasilnog ponašanja.

Izvor: CDM / Pobjeda

Share.

About Author

Leave A Reply