DEPILACIJA – VRSTE, TRIKOVI i SAVJETI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Danas biti dama znači uvek biti uredna, počev od kose, noktiju, odjeće… i naravno biti uredno depilirana. Postoji mnogo razloga zbog kojih ljudi uklanjaju dlake sa tijela – od kulturnog do estetskog ili medicinskog. Zato ću sada objasniti sve što treba da znate o depilaciji – vrste, trikove i savjete u vezi ublažavanja bolova i uklanjanja negativnih efekata.

Ukoliko si početnica ili nisi sigurna kako je najbolje odraditi depilaciju, evo objašnjenja metoda koje se najčešće koriste. Definicija depilacije se odnosi na uklanjanje dlaka iznad kože, ali se često koristi kao opšti termin. Termin “epilacija” opisuje kada se dlaka potpuno izvadi iz folikula kroz brojne različite metode.

Koje su glavne metode uklanjanja neželjenih dlačica?

Depilacija pomoću brijača

Ovo je vjerovatno najčešći metod za uklanjanje nepoželjnih dlačica. Obično se vrši tokom kupanja. Glavna prednost ovog procesa je jednostavnost, nije potrebna pomoć bilo kog stručnjaka, pa je zato jedna od jeftinijih metoda. Sada su brijači prilično unapređeni i prilagođeni našim potrebama, tako da prilikom kupovine možeš izabrati brijač koji je baš namijenjen ženama. Glavni nedostatak ove metode je u tome što dlačice izrastaju već posle dva-tri dana i oštrije su na dodir. Postoji i mogućnost izazivanja ogrebotina i posjekotina na koži i pojavljivanja uraslih dlačica. U poslednje vrijeme su sve popularniji brijači i trimeri na baterije. Sa ovim aparatima možeš da ukloniš dlačice s bilo kog dela tijela, pa čak i s onih najosetljivijih kao što su pazuh i prepone. Prije upotrebe ne mora da se nanosi gel ili pjena. Efekat je potpuno isti kao i kod običnih brijača.

Depilacija električnim aparatom

Ova metoda je praktična i jednostavna. Najpogodnija je za područje nogu i ruku. Tokom procesa depilacije osjetićeš peckanje i čupkanje ali ništa strašno. Za osetljivu kožu preporučujem depilator sa ugrađenim masažerom za ublažavanje bola. Električni depilatori uklanjaju dlačice iz korjena, pa koža ostaje glatka i do četiri nedjelje. Prednost ove metode depilacije jeste u tome što ovi aparati mogu da uklone dlačice i dužine pola milimetra, pre nego što postanu jasno vidljive. Čak i kada izrastu, dlake nijesu oštre, već tanje i mekše na dodir. Nedostaci su cijena aparata, koja je obično visoka, kao i šansa da se dese urasle dlačice.

Depilacija kremom za depilaciju

Kreme za depilaciju predstavljaju hemijski proces za uklanjanje dlačica, za razliku od prethodnih metoda koje su mehaničke. Najveća prednost krema za depilaciju je u tome što ne postoji mogućnost posjekotina ili bola, ali one mogu izazvati iritacije i alergije na koži. Upotreba kreme za depilaciju je jednostavna – ona se nanese na regiju sa koje želiš da ukloniš dlačice, nakon 15 minuta je ukloniš plastičnom špatulom koju dobijaš uz kremu i ispereš kožu vodom. Na taj način se uklanjaju dlake iznad kože, tako da folikuli dlake ostaju neoštećeni. Krema za depilaciju se može kupiti u bilo kojoj drogeriji. Ova metoda je relativno bezbolna – najviše što možeš osjetiti je blago peckanje. Važno je da uradiš brzi test na dijelu kože prije nego što je primijeniš na cijelu površinu, kako bi utvrdila da nisi alergična na hemikalije koje sadrži krema.

Depilacija voskom

Ova metoda je jedna od najpoznatijih jer je efikasnija i traje duže od drugih. Dok je brijanje vjerovatno najčešći oblik depilacije, žene najviše vole depilaciju voskom, posebno kada je u pitanju depilacija bikini linije i intimnih djelova tijela. Ona podrazumijeva pritiskanje vrućeg ili toplog voska na željenu površinu. Vosak se zatim brzo povuče u suprotnom smjeru od rasta dlake da bi se dlake uklonile iz folikula. Poželjno je da uklanjanje dlaka na ovaj način prepustiš stručnjaku u salonu. Prednosti za depilaciju voskom je što dlačice sporije rastu pa je veći raspon između dvije depilacije. Umesto voska neke kozmetičarke koriste šećernu pastu, efekat je isti. Negativna strana ove metode je bol prilikom depilacije.

Laserska depilacija

Ova vrsta uklanjanja dlaka sprečava da dlake ponovo rastu. To je najskuplji i najdugotrajniji metod jer dlake prestaju da rastu jednom za svagda. Lasersko uklanjanje privlači veliku pažnju i vjerovatno će imati mnogo veću primjenu u budućnosti. Proces uključuje izlaganje dlake impulsima laserske svjetlosti koja uništava folikul dlake. Važno je da se 10 -15 dana prije laserskog tretmana ne briju niti depiliraju dlačice kako bi probile kožu. Laserska depilacija se može raditi u bilo koje doba godine, ali se ipak ne preporučuje sunčanje u to vreme. Depilacija laserom ​​može se sigurno obaviti na bilo kom delu tijela i boli manje od depilacije voskom. Međutim, ovo je najskuplji metod i zahtijeva više tretmana kako bi se postigao željeni efekat.

Svaka metoda ima svoje prednosti, pa razmotri svoje tijelo i svoj budžet. Naravno, zdravlje je uvek na prvom mjestu pa se drži onoga zbog čega se osećaš najbezbednije i udobnije.

Trikovi da depilacija ne bude bolna

Sama depilacija voskom ili šećernom pastom je bolan tretman, a posebno depilacija intimnih djelova koju mnoge žene zaista mrze zbog toga. Otkriću ti nekoliko savjeta kako bi depilacija bila manje bolna. Za početak, veoma je važno da odeš u kozmetički salon. Ako ranije nijesi imala priliku da ideš u salon posavjetuj se sa iskusnom prijateljicom kako bi znala šta te čeka. Obrati pažnju na ciklus. Najidealnije vrijeme za depilaciju intimne regije je sedam ili više dana nakon prvog dana ciklusa, kada je najveća tolerancija na bol. Dakle, tokom PMS-a ne razmišljaj o depilaciji!

Vjerovala ili ne, postoji doba dana kada možeš podnijeti više bola. Zato organizuj tretman između 15 i 17h. Neki stručnjaci tvrde da je tolerancija boli najveća u tom vremenskom periodu. Potrebno je da ti dlačice rastu najmanje dvije do tri nedjelje prije depilacije.

Takođe, ne izlaži kožu suncu 24 časa pre i posle tretmana. Odradi piling bikini linije dan prije depilacije. Podmaži zonu uljem za bebe da bi omekšala folikule dlake.

Ako si baš nervozna zbog tretmana, možeš uzeti aspirin ili ibuprofen sat vremena prije depilacije kako bi smanjila osećaj bola. Dva dana nakon depilacije, izbjegavaj intenzivno vežbanje, znojenje i usku odjeću, zato što može dovesti do formiranja bubuljica, posebno kada se radi o kombinaciji znoja i sintetičke odjeće.

Share.

About Author

Leave A Reply