BESPOVRATNA SREDSTVA ZZZCG ŠANSA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Info sesija za nezaposlene iz našeg grada i Andrijevice, na kojoj je predstavljen Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje, u iznosu od tri do 7,5 hiljada eura, održana je danas u Velikoj sali Opštine Berane.

Prezentacija je izavala veliku pažnju nezaposlenih lica koja se nalaze na evidenciji Biroa rada u Beranama i Andrijevici, tako da je Velika sala bila premala za sve zainteresovane.

U prvom dijelu info sesije, prisutnima su se obratili, predsjednik opštine Berane Dragoslav Ščekić i direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić.

Prvi čovek naše opštine je ponovio da je Opština Berane uvijek  otvorena i spremna na saradnju, kako na lokalnom, tako i državnom nivou, a sve u cilju unapređenja životnih uslova naših građana.

“Nezaposlenost je gorući problem, i karakterističan je za cijelu našu državu. Zbog različitih specifičnosti posebno je aktuelan na sjeveru Crne Gore. Zato i pozdravljamo svaki korak u pravcu stvaranja preduslova za otvaranje novih radnih mjesta. Svjesni smo važnosti svih dostupnih fondova, i u tom dijelu pružamo svoje maksimume kako bismo privukli što više sredstava za projekte, koji će omogućiti, prije svega, iole bolji život naših građana, a zatim i otvaranje novih radnih mjesta”, poručio je Šćekić.

On je istakao da je lokalna uprava na usluzi građanima, koji žele da pokrenu ili razviju svoj biznis. Dodao je da su Regionalni biznis centar, Služba menadžera, Sekretarijat za finansije i ekonomski razvoj, Sekretarijat za investicije i projekte i zaposleni u Građanskom birou u svakom trenutku spremni da pruže svaku vrstu pomoći, kako bi se premostile barijere, koje stoje na tom putu.

“Još jednom bih potvrdio da je saradnja neophodna i od svih aktera prijeko potrebna. Svakako, izražavamo svoju zahvalnost našim partnerima, koji su dio ove priče, a posebno našim prijateljima iz Evropske Unije. Ovo je prilika da pošaljemo zajedničku poruku da ruka saradnje mora biti ispružena od svih aktera, u pravcu stvaranja preduslova za popravljanje standarda i kvaliteta života”, naglasio je predsjednik opštine Berane.

Šćekić je posebno istakao da lokalna uprava sve vrijeme ulaže u edukaciju  kadrova kako bi i na taj način bili bliži građanima i pomogli u stvaranju povoljnog ambijenta za razvoj biznisa i preduzetništva.

Foto: Opština Berane

Direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić, kazao je da Vlada Crne Gore, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje posvećeno realizuju mjere i programe aktivne politike zapošljavanja, usmjerene ka povećanju zaposlenosti.

“S obzirom na zaostajanje u regionalnom razvoju, siromaštvo i odliv stanovništva i državna politika je okrenuta sjevernim opštinama. Razvoj preduzetništva, samozapošljavanje i započinjanje sopstvenog biznisa prilike su za povećanje zaposlenosti u svim opštinama, ne samo na sjeveru države”, dodao je on.

Prethodnih dana održane su info sesije za nezaposlene iz Bijelog Polja, Plava i Gusinja, a danas i u Beranama, gdje je, prema riječima Mustafića, područna jedinica Zavoda sa najvećim procentom građana bez zaposlenja.

Kako je kazao, u Područnoj jedinici Berane na evidenciji ima gotovo 5.000 nezaposlenih iz opština Berane i Andrijevica što daje stopu nezaposlenosti od preko 56 odsto.

“Upravo zbog veoma visoke stope dugoročno nezaposlenih lica od gotovo 80 odsto, ali i podatka da je svaki sedmi nezaposleni iz kategorije mladih, Berane je u fokusu svih naših aktivnosti. Građanima Berana i Andrijevice, mladima, ženama i dugotrajno nezaposlenima nastojimo da predstavimo mogućnosti za pokretanje sopstvenog biznisa. Cilj nam je da stvorimo novi poslovni ambijent. Svi zajedno moramo učiniti nešto konkretno kako bi se otvorila nova radna mjesta”, rekao je Mustafić. 

On je podsjetio, da je Zavod krajem prošle godine, započeo realizaciju 3,5 miliona eura vrijednog “Programa grantova za samozapošljavanje”, prvog direktnog granta iz fondova EU i da je  u prvom pozivu 135 lica predalo zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava od tri do 7,5 hiljada eura, kao i da su valuatori pozitivno ocijenili 108, odnosno 80 odsto podnešenih zahtjeva. 

“Imam posebno zadovoljstvo da najavim da će Zavod krajem marta tekuće godine objaviti drugi Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje.  U drugom pozivu – priliku da se prijave imaće nezaposleni koji su na evidenciji Zavoda najmanje četiri mjeseca na dan objavljivanja Poziva, sa naglaskom na mlade, žene i dugotrajno nezaposlene. Svi koji budu imali dobar biznis plan sa dobrom idejom mogu se nadati bespovratnoj  pomoći od tri do 7.500 eura”, istakao je on i pozvao sve, koji su voljni da pokušaju da pokrenu svoj biznis, da se informišu u biroima rada širom Crne Gore kao i na sajtu Zavoda. 

Nakon obraćanja predsjednika Ščekića i direktora Mustafića uslijedio je radni dio, tokom kojeg su pomoćnica direktora ZZZCG Svetlana Krgović, koja je i koordinatorka programa, kao i pomoćnik direktora Zavoda i koordinator za izvještavanje David Perčobić i zamjenica koorinatora projekta Alma Mahmutović,odgovarali na pitanja o ovom javnom pozivu.

Uz to, oni su prisutne informisali o svim detaljima uslova učešća, neophodnoj dokumentaciji koja se prilaže uz zahtjev za učešće u programu, dužini trajanja poziva, rokovima kao i o pravima i obavezama korisnika.

Andrija Turčinović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply