SSŠ: NOVI OBRAZOVNI SMJEROVI I BOLJI USLOVI ZA RAD

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Srednja stručna škola u Beranama ove godine, uprkos dobroj kampanji i novim obrazovnim programima, bilježi manji broj upisanih učenika od očekivanog. Iz  škole ističu da se radi na poboljšanju imidža ove obrazovne ustanove, naročito kroz osavremenjivanje učionica i poboljšanje kvaliteta nastave.

Direktor Srednje stručne škole Naser Gargović ističe da je očekivao veću zainteresovanost naročito za obrazovni profil građevine, gdje su uvedeni novi programi – Arhitektonski tehničar i dizajner enterijera, ali i za trogodišnje smjerove – keramičar i monter suve gradnje, kao i autoelektričar,  koji su u programu dualnog obrazovanja.

„Ove godine smo se, čini mi se, kao nikada do sad pripremili za upis učenika u prvi razred. U prvom upisnom roku imali smo 70 učenika, od čega najviše njih na elektrotehničkim smjerovima. Učestvovali smo u kampanji Ministarstva prosvjete „Stručno je ključno“ i tražili smo da nam se odobre novi obrazovni programi, nova zanimanja, s obzirom da su naši profesori učestvovali u kreiranju nekih od tih programa. Dobili smo dozvolu za programe Elektrotehničar za izradu web i mobilnih aplikacija i Elektrotehničar računarskih sistema i mreža. Imali smo ambicije da upišemo jedan broj učenika u odjeljena trećeg stepena, ali smo tu naišli na slab odziv učenika. Uspeli smo da upišemo jedno odjeljenje elektroinstalatera koji su nam ove godine u dualnom obrazovanju, a odobreno im je i pet stipendija od strane Ministarstva. Za te učenike već smo u pregovorima sa tri poslodavca na lokalnom nivou“, kazao je Gargović.

On je istakao da je najmanje interesovanja bilo za smjer građevine i da je na tri obrazovna programa bilo prijavljeno samo četiri učenika, dok se za trogodišnje obrazovanje, koje je takođe u sistemu dualnog obrazovanja, nije prijavio nijedan učenik.

Najveće interesovanje i ove godine vladalo je za smjer Frizer.

„Što se tiče frizera, tradicionalno imamo veliki interes za upis učenika u prvi razred. Ove godine smo u prvom upisnom roku imali 28 upisanih učenika, a zaključno sa današnjim danom imamo formirana tri odjeljenja frizera. Za 10 do 12 učenika obezbijeđeni su poslodavci, s obzirom da je taj program takođe u dualnom sistemu. Kod poslodavaca će biti i isto toliko učenika drugog razreda, a postoji i poslodavac koji je zainteresovan da finansira učenika trećeg razreda, kako je to i predviđeno sistemom dualnog obrazovanja“, istakao je Gargović.

U novoj školskoj godini za elektrotehničara računarskih sistema i mreža školovaće se 18 učenika, za smjer elektrotehničar za izradu web i mobilnih aplikacija opredijelilo se 16 učenika, dok je smjer elektroinstalater odabralo njih 10. Za zanimanje frizera u ovoj školi od 3.septembra obrazovaće se 32 učenika.

Profesori ove škole, ističe Gargović, prolaze kroz najsavremenije obuke i seminare, a škola je uspostavila partnerstvo i sa Orakl akademijom, jednom od najvećih svjetskih kompanija u oblasti kompjuterskih tehnologija. Pored obuke nastavnog kadra, škola će biti u mogućnosti da učenicima ponudi  kurseva Database foundations i Java fundamentals, da steknu  međunarodne Orakl sertifikate i time obogate  svoj CV.

„Profesori su nedavno prošli i obuku iz andragogije i poslat je zahtjev Ministarstvu za otvaranje programa za obrazovanje odraslih. Imamo sve uslove, kabinete i profesore, pa se nadamo da će od oktobra i taj program zaživeti. Radi se o obukama i prekvalifikacijama za odrasle koje traju po nekoliko mjeseci, a rade se uglavnom kroz projekte Zavoda za zapošljavanje Crne Gore“, ističe Gargović.

U školi se radi i na renoviranju prostorija i krovnog pokrivača, a realizacija tih projekata koštala je oko 130 hiljada eura.

„Taj problem evidentiran je još 2004.godine, ali je idejni projekat urađen tek 2010. Na glavni projekat se čekalo do 2017. godine. Nakon jednog neuspješnog tendera, u decembru 2017. smo  organizovali novi tender i izabrali izvođača, firmu „Eurozox“. U januaru smo potpisali ugovor sa njima, ali smo čekali raspust kako radovi ne bi ugrozili bezbjednost učenika. Pripremni radovi su počeli 4.jula, a glavni radovi 18.jula. Nadamo se da će radovi  u ova dva dana biti završeni. Projekat je vrijedan 100 hiljada eura i sredstva je odobrilo Ministarstvo prosvjete“, kazao je Gargović.

On je istakao da će, nakon rekonstrukcije krova, uslijediti renoviranje potkrovlja gdje se nalazi 14 učionica. Planirano je da biblioteka dobije i čitaonicu, uredi sala za sastanke – amfiteatar, a u planu je i adaptiranje još jednog salona za frizere.

„Direktori naše tri škole, Medicinske, Gimnazije i naše škole, uočili su problem fiskulturne sale koju zajedno koristimo, a koja je bila u jako lošem stanju. Odobrena su nam i sredstva u visini od 20 hiljada eura za rekonstrukciju sale. Sredili smo svlačionice i toalete, promijenili stolariju i rasvjetu i sada je sala uslovna za korišćenje“, kazao je Gargović.

On je podsjetio da su u školi renovirani i toaleti za nastavnike, koji su bili u lošem stanju. Adaptacija toaleta koštala je 12 hiljada eura.

„Do sada smo od sopstvenih sredstava obezbijedili desetak desktop računara, pet projektora, a donacijom nam je obezbijeđeno 17 lap top računara za novi kabinet elektrotehnike.Sada imamo zadovoljavajuće uslove za rad što se smjera elektrotehnike tiče“, zaključio je Gargović.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BERANE

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply