ZZZCG: KROZ GRANTOVE DO SAMOZAPOŠLJAVANJA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zavod za zapošljavanje Crne Gore objavio je sredinom oktobra javni poziv za nezaposlena lica za dodjelu grantova za samozapošljavanje u iznosu od 3 hiljade do 7 i po hiljada eura bespovratnih sredstava.

Tim povodom, predstavnici Zavoda, u saradnji sa područnim jedinicama, ovih dana obilaze opštine na sjeveru države u kojima promovišu Program grantova za samozapošljavanje.

Iz tog razloga gost Radio Berana bila je pomoćnica direktora ZZZCG, Svetlana Krgović, koja je između ostalog,  govorila o detaljima ovog programa koji je prvi te vrste koji zavod organizuje.

„Pravo konkursa za ova sredstva imaju lica koja se na evidenciji Zavoda nalaze najmanje šest mjeseci od dana poziva. Svaka biznis ideja koja bude održiva i realna biće podržana. U toku su naše informativno-motivacione radionice“, kazala je Krgović.

„Koraci koje kandidati trebaju preduzeti za apliciranje su, da se nezaposleno lice javi svom savjetniku u birou rada, izrazi zainteresovanost za ovaj program a savjetnik ga zatim upućuje kod koordinatora koji će ga o tome detaljno upoznati. Nakon toga, to lice se uključuje u informativno-motivacione radionice koje traju tri dana, na kojima se detaljno upoznaju o ovom programu.

Zatim, lice prikuplja dokumentaciju i predaje koordinatoru u birou rada, a onda sve prijave razmatra posebna komisija koja dalje zahtjeve šalje centralnoj komisiji, čiji članovi nijesu predstavnici Zavoda za zapošljavanje.

Njima se, nakon njihovog razmatranja, potom priključuju i predstavnici Zavoda za zapošljavanje, koji za odobreni projekat daju zeleno svijetlo i odobrenje za dodjelu sredstava, istakla je ona.

„Po završetku toga, svako lice čiji je biznis plan prihvaćen dužno je da se registruje kao preduzetnik ili d.o.o, naglasila je Krgović.

“Nakon svega toga za lica kojima su odobrena sredstva biće organizovana još jedna trodnevna specijalistička radionica, a zatim dobijaju 80% sredstava.

Do sada je oko 600 lica izrazilo zainteresovanost za ovaj program, a tačan broj znaće se po završetku svega. Posebno će se voditi računa da dobijena sredstva budu namjenski utrošena, u suprotnom, lice bi ih moralo vraćati. Prednost kod dodjele sredstava imaće lica starosti do 35-te godine, žene i lica koja su duže na evidenciji Zavoda. Sva procedura bi trebalo da bude završena do kraja februara, a 1.marta sva lica koja su uspješno završila postupak aplikacije potpisaće ugovore.“

 Krgović je istakla da je interesovanje na sjeveru Crne Gore veliko, ali su očekivali još bolji odziv, s obzirom na stopu nezaposlenosti.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Aleksandar Magdelinić

Share.

About Author

Leave A Reply