ŽIVKOVIĆ: MOGLO SE SPRIJEČITI MASOVNO OBOLIJEVANJE GRAĐANA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Član Komisije za borbu protiv korone i infektolog Milovan Živković kazao je za Dan kako nadležna tijela nijesu preduzela dovoljno toga da spriječe da u Crnoj Gori oboli oko 15 odsto građana, od kojih je oko 1.500 umrlo.

Infektolog Živković ističe da će se epidemija zadržati do kraja ove godine, ali da očekuje da će zbog stvaranja imuniteta i vakcinacije biti manja mogućnost brzog širenja virusa.

“Ne mogu precizirati datum početka masovne vakcinacije, ali u narednim danima možemo očekivati dolazak najavljenih vakcina. Na sjeveru su prepremljeni punktovi, ekipe ljekara i medicinskog osoblja. Ja sam uvijek bio za jače mjere, ali su se one uvijek slabo poštovale”, navodi Živković.

Nije, kaže, zadovoljan rezultatima ni bivšeg Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti ni sadašnje Komisije, iako je član sadašnjeg tijela.

“Više puta sam rekao da Crna Gora ne smije biti među vodećim zemljama srazmjerno broju oboljelih. Nemoguće je da Andrijevica u jednom danu ima devet oboljelih, a Kina šest. NKT i Komisije su donosile odluke, ali je problem bio u poštovanju mjera. Kada pričamo o broju umrlih od korone, imamo oko 1.500 žrtava, to je velik broj u odnosu na broj stanovnika, ali ako uzmemo u obzir 100.000 zaraženih, to pokazuje da je naša stopa smrtnosti oko 1,5 odsto, što je mnogo manje od dosta razvijenijih i bogatih država. U ovim uslovima zdravstveni radnici su uradili odličan posao”, kaže Živković.

On upozorava da se dešavalo da zaraženi građani šetaju ulicama, a tadašnje institucije to nijesu sankcionisale.

“Crna Gora je imala dosta zaraženih u odnosu na broj stanovnika, preko 15 odsto. U gradovima maske niko nije nosio. Više su se mjere poštovale u državama koje su bile otvorene, nego kod nas. Mnogo je bilo jeftinije uvesti na tri sedmice oštre mjere ili neku vrstu policijskog časa i ograničenje kretanja. Kada je počela epidemija pričalo se da ako bude zaražen jedan odsto stanovništva, to će dovesti do kraha zdravstvenog sistema. Mi smo u jednom trenutku imali preko 1,5 odsto inficiranih koronom, odnosno oko 10.000 građana. To je opteretilo čitav zdravstveni sistem i zaista smo podnijeli jedan ogroman teret. Ostajali smo po 12 sati u skafanderima. Sada na sjeveru imamo smanjenje broj zaraženih i hospitalizovanih za pola u odnosu na period od nekoliko sedmica ranije”, navodi Živković za “Dan”.

Broj aktivnih slučajeva je bio preko 600, a u bolnici preko 80.

“Sada u Beranama, Andrijevici i Petnjici imamo 300 aktivnih slučajeva i 50 u beranskoj bolnici. To pokazuje da je na medicinske radnike smanjeno opterećenje. Što se tiče težine kliničke slike, nemamo visoku stopu smrtnosti. Inače, u bolnici u Beranama primaju se na liječenje pacijenti koji su u težem stanju. U beranskoj bolnici nijesmo zabilježili povećanje broja oboljelih sa teškom kliničkom slikom. Uglavnom se radi o oboljelima sa komorbiditetima i udruženim oboljenjima. Imali smo nekoliko mlađih pacijenata sa težom kliničkom slikom, ali među njima nije bilo smrtnih slučajeva. U Beranama nijedan pacijent ispod 40 godina nije umro od posledica virusa korona”, ističe infektolog Živković.

Očekuju imunitet kod 50 odsto građana

Živković kaže da treba očekivati da preko 50 odsto građana za nekoliko mjeseci stekne imunitet.

On ističe da je preko 15 odsto građana prebolovalo virus, a da će ostali biti vakcinisani.

“Sada imamo 20.000 vakcinisanih i 93.000 osoba koje su imale kovid infekciju. Pored toga broja imali smo sigurno i jedan broj asimptomatskih slučajeva. Kada se završi masovna vakcinacija, očekujemo da imamo oko 50 odsto građana sa imunitetom na korona virus. Nadam se da će nas takve brojke i visoke temperature tokom ljeta dovesti do toga da situacija bude mnogo bolja”, kaže infektolog Živković.

On navodi da su mjere s razlogom ublažene i da je na građanima da li će ih poštovati.

Share.

About Author

Leave A Reply