ZAŠTO JE ŽENAMA POTREBNO VIŠE SNA?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ako ste jedan od onih parova koji se ponekad bore oko toga ko treba više sna i  ko spava više, nemojte se više boriti! Nauka sada ima odgovor na to pitanje i podržava dame!

Naime, prema istraživanju, žene su one koje trebaju više sna, a ne muškarci. To je zato što su naučnici nakon ispitivanja 210 žena i muškaraca srednjih godina otkrili da nedostatak sna utiče više na zdravlje žena, nego muškaraca.

Naime, otkrili su da, kada je riječ o ženama, loš san snažno je povezan s pojačanim psihičkim poteškoćama i pojačanim osjećajima bijesa, depresije i neprijateljstva. Suprotno tome, ti osjećaji nisu bili povezani s poremećajem sna kod muškaraca.

“Jedna od glavnih funkcija sna je da dopustiti mozgu da se oporavi i popravlja. Tokom dubokog sna, korteks – dio mozga koji je odgovoran za pamćenje, jezik i tako dalje – odvaja se od osjetila i odlazi u način oporavka “, kaže profesor Jim Horne, dekan na univerzitetu Loughborough u Sleep Research Centru i autor knjige “Putovanje kroz znanost spavanja”.

Dakle, što više upotrebljavate mozak tokom dana, to je potrebno više oporavka tokom noći, pa je potrebno više spavanja. I zato što su žene poznate da tokom dana obavljaju više zadataka, koriste više snage i mozga nego muškarci, pa zauzvrat – trebaju više spavanja kako bi dobro funkcionisale.

“To je zato što su ženski mozgovi različito povezani od muškaraca i složeniji su, pa im je potreba za spavanjem nešto veća. Prosjek je 20 minuta više, ali neke žene možda trebaju malo više ili manje od toga “, dodaje Horne. Drugim riječima, ženama je potrebno više vremena za opuštanje i spavanje zbog složenih mozgova da se oporave. Dakle, gospodo, neka vaše žene spavaju duže. Bitno je za nju i njeno zdravlje.

Share.

About Author

Leave A Reply