“VRIJEME” LUKE RADOJEVIĆA U FRANCUSKOJ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Naš poznati mladi vajar Luka Radojević poslednju nedjelju aprila proveo je u francuskom gradu Condrieu, gdje je uradio javni projekat iz ciklusa “Vrijeme”, skulpturu u drvetu koja će biti postavljena na jednoj od javnih površina u ovom francuskom gradu.

Organizaciju, logističku i finansijsku podršku u organizovanju izrade i postavljanju skulpture omogućila je Opština Condrieu i Ministarstvo kulture Francuske.

“Prilikom boravka i rada imao sam priliku i zadovoljstvo da upoznam više poznatih umjetnika, političara i ljudi iz javnog života u ovom gradu na obali rijeke Rone. Raduje me da je ovo već moja druga skulptura postavljena na nekoj javnoj površini u Francuskoj. Osim ove, još jedna moja skulptura nalazi se na trgu u gradu Elven u Bretanji”, kazao je Radojević.

Skulptura iz ciklusa “Vrijeme”, predstavlja realističnu formu muškog torzoa na kojoj su dodati apstraktni elementi. Kako je umjetnik i ranije isticao, inspiraciju i koncept o vremenu pronašao je u švajcarskoj priči o Viljemu Telu.

Istovremeno, na poleđini skulpture nalazi se natpis na enegleskom – citat našeg velikog pjesnika Njegoša, iz njegovog djela “Luča mikrokozma – The Ray of Microcosm”, u kome se on takođe bavio pojmom vremena u njegovom stvaralaštvu. Na taj način Radojević svojim umjetničkim konceptom pokušava, po svemu sudeći i uspijeva, da kroz svoje stvaralaštvo širom svijeta promoviše i dio naše bogate kulture.

Foto: RTS

Po završetku ovog projekta u Francuskoj, na poziv Ministarstva kulture NR Kine, Luka Radojević putuje u Šenžen, da bi ponovo učestvovao u prošle godine započetom, a ove godine nastavljenom mega-projeku “Put Svile”, čija ideja je povezivanje Evrope sa Kinom.

“Tu ću stvarati umjetničko djelo koje će biti dio stalne muzejske kolekcije u Šenženu. Očekujem da ću u periodu od oko mjesec imati priliku da uspostavim nove kontakte sa galeristima iz susjednih gradova Guandžo i Hong Kong”, kazao je mladi vajar.

Nakon boravka u Kini, izlagaće na poznatom bijenalu savremene umjetnosti “Cibart” u gradu Seraveca u Toskani, na izložbi koja će biti posvećena Mikelanđelu, koji je u ovom gradu boravio prije 500 godina, a potom, na poziv turskog Ministarstva kulture i u gradovima Izmir i Eskisehir prisustvovati postavljanju svojih skulptura od bronze iz ciklusa ” Vrijeme”.

Skulpture Luke Radojevića nalaze se na trgovima i muzejima u Francuskoj, Sloveniji, Finskoj, Švajcarskoj, Kini, Srbiji, Njemačkoj, Švedskoj, Boliviji, Poljskoj, Egiptu, Indiji, Italiji, Južnoj Koreji i Crnoj Gori.

Izvor: RTS  SVET

Share.

About Author

Leave A Reply