VLAHOVIĆ: ZATEČENO STANJE NIJE SAVRŠENO, ALI JE DALEKO OD ONOGA KAKO SE POSLEDNJIH DANA PREDSTAVLJALO U JAVNOSTI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon što je prethodnih dana, putem društvenih mreža i pojedinih medija, Azil za pse lutalice i druge napuštene životinje u Beranama predstavljen kao logor smrti za pse, članovi NVO “Prijatelji životinja” Podgorica nenajavljeno su obišli ovo sklonište, kako bi se uvjerili u kakvim uslovima borave napuštene životinje.

„Iako smo bili spremni na najgori scenario, kakav smo gledali u nekim drugim skloništima, ipak smo se prijatno iznenadili onim što smo zatekli. Boksevi su bili čisti, psi lijepo uhranjeni i raspoloženi, pomoćne prostorije u solidnom stanju, a hrane sasvim dovoljno. Zatečeno stanje nije savršeno, ali je daleko od onoga kako se poslednjih dana predstavljalo u javnosti“, kazao je izvršni direktor NVO „Prijatelji životinja“ Dragoje Vlahović.

Prema njegovim riječima, naišli su na ljubazan doček od strane rukovodioca ovog skloništa Novice Lainovića, koji ih je poveo u obilazak i pokazao im sve što ih je interesovalo.

„Čak su nam dozvolili i da snimamo unutar skloništa, ne pitajući nas pri tom šta želimo da snimimo. Prema riječima rukovodioca, u skloništu uvijek boravi po jedan zaposleni, koji brine o psima, a redovno dolazi i veterinar. On nas je pozvao da, kada god smo u mogućnosti obiđemo ovo sklonište, a da čak ne moramo nikom da se najavljujemo, jer kaže oni nemaju šta da kriju, ali im smetaju osobe koje tamo dolaze, ponašaju se krajnje nekorektno i na taj način prave probleme i rastjeruju ljude koji imaju namjere da udome pse iz tog skloništa“, pojasnio je Vlahović.

On je dodao da im je Lainović, svjestan činjenice da sklonište kojim rukovodi nije u savršenom stanju, predočio planove za dalji razvoj i poboljšanje uslova, ali su, kako je naveo, ograničeni sa finansijskim sredstvima, jer je poznato da su ovakva skloništa neprofitabilna.

Nevladina organizacija “Prijatelji životinja” Podgorica je pozvala lokalnu samoupravu, resorno ministarstvo, ali i sve društveno-odgovorne firme da se maksimalno uključe i pomognu u poboljšanju uslova u ovom, ali i ostalim skloništima u Crnoj Gori, kako bi se na taj način stvorili što bolji uslovi za životinje koje tamo borave.

„Takođe pozivamo Berance i stanovnike okolnih gradova da posjete pomenuto sklonište i da udome nekog od prelijepih pasa koji tamo borave“, poručio je Vlahović.

On je najavio da će predstavnici ove organizacije i u narednom periodu pratiti rad ovog, ali i ostalih skloništa u Crnoj Gori, ukazivati rukovodstvu na nepravilnosti i nastojati da zajednički pronađu rješenje za njihovo otklanjanje.

„Pozivamo aktiviste koji su evidentno nanijeli veliku štetu ovom skloništu, da to više ne čine, već da se ponašaju krajnje ozbiljno i da, umjesto što samo kritikuju, daju svoj maksimum u poboljšanju uslova za pse koji borave u skloništima“, zaključio je Vlahović.

Share.

About Author

Leave A Reply