VLADA NUDILA SAMO PRAZNA OBEĆANJA ZA SPASAVANJE BERANSKOG RUDNIKA MRKOG UGLJA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

I pored brojnih najava Vlada Crne Gore nije pružila nikakvu konkretnu pomoć za spasavanje beranskog Rudnika mrkog uglja i ponovno pokretanje proizvodnje u jami Petnjik.

To je juče u izjavi za “Dan” potvrdio i izvršni direktor rudnika Nikola Šćekić, ističući da je zvog potapanja jame pričinjena ogromna šteta, te da je sadašnje stanje postalo praktično neodrživo.

-Poslije velikih napora u zadnjih mjesec dana uspjeli smo vagonima da izvučemo vodu iz jamskih prostorija koje su zbog nestanka stuje bile potopljene. Međutim, detaljna sanacija kvarova na postrojenjima iziskuje velike napore i materijalna ulaganja. Treba još dosta toga uraditi da se ponovo pusti struja u jamu. Dodatni problem je što nemamo dovoljno angažovanih radnika za sve ove poslove, tako da se nalazimo u jednoj vrlo nezahvalnoj situaciji, s obzirom da nam je mjesecima blokiran račun i da nam na naplatu pristižu određena dugovanja. Za sve ovo vrijeme niko iz Vlade nas nije kontaktirao niti je pristigla ikakva pomoć u cilju spasavanja ovog izuzetno važnog privrednog subjekta ne samo za Berane, nego i za čitavi region. Zato ponovo apelujemo na Vladu da konačno pronađe način da pruži ruku pomoći beranskom rudniku i doprinese ponovnom uspostavljanju proizvodnje- naglasio je Šćekić.

Bivši radnici navode da je krajnje neprimjereno što država na pravi način nije prepoznala probleme koji su pratili dešavanja u beranskom rudniku.

-Znamo da je rukovodstvo Rudnika predočilo Vladi plan kako da se izađe iz krize i izbjegne uvođenje stečaja. Znamo da je vođeno i dosta razgovora sa zvaničnicima na ovu temu, ali Vlada nije ništa uradila da kroz određene subvencije pomogne rudniku. Zato rudnik propada, a mi sjedimo kući i uzaludno se nadamo da ćemo ponovo početi da radimo. To je zaista nedopustivo i još jedna potvrda da država sistematski okreće glavu od sjevera Crne Gore – naveli su bivši radnici.

Predsjednik opštine Berane Tihomir Bogavac je kazao da je u više navrata kod državnih organa insistirao da se pronađe način za ponovno aktiviranje beranskog rudnika, ali da se sve završavalo na razgovorima.

-U više navrata smo u razgovorima i sa premijerom i sa članovima Vlade insistirali da se pronađe model da rudnik ponovo profunkcioniše. Međutim, rješenje još uvijek nije pronađeno. Nedavno mi je nezvanično iz Vlade rečeno da ne postoje zakonski uslovi da se regresiraju određene obaveze rudnika, već da bi to moglo da se uradi ako se on pripoji termoelektrani u Pljevljima. Zato ljudi iz Vlade treba da sjednu za sto sa vlasnikom rudnika kako bi se došlo do odgovarajućeg rješenja – naveo je Bogavac.

Izvor: Dan

Share.

About Author

Leave A Reply