VESKOVIĆ: NOVI PROSTORNI PLAN CG NE PREPOZNAJE SVE POTENCIJALE OPŠTINE BERANE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Opštinski odbor Demokrate Berane proslijedilo je nadležnom ministarstvu brojne primjedbe i predloge  na Nacrt prostornog plana Crne Gore za period od 2024. do 2040. godine a sve sugestije se odnose na stvaranje pretpostavki za planski razvoj sjevera Crne Gore.

Gostujući u emisiji „Srijedom aktuelno“, član OO Demokrate Berane Zoran Vesković je govorio o važnosti prostornog plana, krovnog dokumenta, koji definiše namjenu prostora na teritoriji Crne Gore i istakao da je, ono što je Ustav za državu, ovaj plan je za definisanje i korišćenje prostora u državi.

Jedna od primjedbi je bila da je neprihvatljiva ocjena u Nacrtu prostornog plana da je sjeverni region države, u privrednom smislu, orjentisan samo na poljoprivredu i šumarstvo.

„Smatramo da to u potpunosti nije tačno, jer pored navedenih privrednih grana, koje jesu veoma razvijene u sjevernom regionu izuzetno je razvijena i energetika. Imamo zimske turističke centre na sjeveru države ali i velike energetske objekte kao što su TE Pljevlja i HE Piva, sa ukupnom proizvodnjom od preko 80 procenata električne energije u Crnoj Gori što sigurno energetski sektor svrstava kao jednu od najbitnijih privrednih grana na sjeveru. U narednom periodu planirana je izgradnja velikog broja infrastrukturnih objekata – vjetroelektrana, solarnih elektrana, tako da će sjeverni region definitivno biti okosnica energetskog sistema Crne Gore. Takođe smo zahtijevali da se predvidi i gradnja gasovoda u Beranama, što bi, smatramo, bio preduslov razvoja privrede i industrije na sjeveru“, kazao je Vesković.

Poseban akcenat je stavljen na nedovoljno iskorištene i potencijale za razvoj turizma u Beranama i činjenicu da oni u ovom dokumentu nisu obrađeni na adekvatan način.

„Obzirom da je postojećim Prostornim planom posebne namjene za Bjelasicu i Komove opština Berane ostala uskraćena za kvalitetniju valorizaciju lokaliteta Jelovica, trađili smo da se i na području naše opštine predvidi gradnja turističkih sadržaja visoke kategorije isto što je predviđeno i za susjedne opštine“, istakao je Vesković.

Ispod teksta možete poslušati snimak emisije u cjelosti.

Autorka emisije: Snežana Milić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply