Vakcina za COVID-19 sa Oksforda biće testirana na volonterima u Brazilu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vakcina za COVID-19 razvijena na Univerzitetu Oksford biće testirana od sredine juna u Brazilu, prvoj zemlji van Velike Britanije koja se uključila u ta testiranja, saopštio je brazilski univerzitet izabran da koordiniše probe.

Vakcina će biti testirana na 2.000 brazilskih volontera koji će već ove nedelje biti izabrani, naveo je Savezni Univerzitet Sao Paulo, u saopštenju.

Testiranje u Brazilu odobrila je agencija za zdravlje Anvisa a selekcija volontera treba da počne narednih dana u Sao Paulu i Rio de Žaneiru.  

Kandidati treba da imaju između 18 i 55 godina, sa jakom vjerovatnoćom da budu zaraženi, kao što su zdravstveni radnici ili ljudi koji rade na održavanju na mjestima gdje se liječe pacijenti COVID-19, rekla je za Frans pres zvaničnica univerziteta.  

Ona je dodala da će ti testovi biti vrlo značajni zbog toga što je pandemija na uzlaznoj liniji u Brazilu. Vakcina treba kasnije da bude testirana i u drugim zemljama.  

Rezultati tih testova biće važni za potvrđivanje vakcine u Velikoj Britaniji predviđeno krajem godine. Univerzitet Oksford, čiji projekat djelimično finansira britanska vlada, sklopio je partnerstvo sa britanskom farmaceutskom laboratorijom AstraZeneka za proizvodnju i distribuciju vakcine koja se razvija.  

Brazil je druga zemlja na svijetu po broju zaraženih koronavirusom posle SAD, a četvrta po broju umrlih. 

Izvor: N1

Share.

About Author

Leave A Reply