Vakcina protiv gripa kasni 10 dana

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iz Instituta za javno zdravlje najavili su da će vakcinacija protiv gripa početi do 26. oktobra, iako je ranije najavljeno da će građani prve doze moći da prime od 15. oktobra, piše Dan.

Iz Instituta su saopštili da je naručena 31.000 doza vakcina, 40 odsto više nego prošle godine, kako bi se zaštitili svi građani koji su pod rizikom.

“Veoma je važno da se vakcinišu osobe sa hroničnim oboljenjima, zdravstveni radnici i oni sa bolestima kardiovaskularnih organa. Poručena je 31.000 doza, a vakcinacija će se realizovati preko domova zdravlja”, kazala je epidemiolog Božidarka Rakočević.

Iz Instituta su više puta upozorili da eventualno sudaranje virusa korone i gripa može izazvati veće posledice po zdravlje građana.

Istakli su i da će zdravstveni sistem biti na udaru ako se građani ne zaštite na vrijeme.

Iz Montefarma su prošle sedmice Danu kazali da su kao najpovoljnijeg ponuđača za nabavku vakcine protiv sezonskog gripa izabrali Farmalab d.o.o iz Podgorice.

“Ugovorena je količina od 31.000 doza, vrijednosti 217.000 eura, a prema poslednjoj informaciji koju smo dobili od dobavljača, vakcinu očekujemo do 20. oktobra 2020. godine. Prošlogodišnjim tenderom nabavljena i distribuirana količina vakcine protiv sezonskog gripa bila je 22.700 doza. Snabdjevenost naših apoteka je na visokom nivou, nema dužih nestašica ljekova i njihova distribucija se obavlja svakodnevno, ne samo prema apotekama, već i prema svim javnim zdravstvenim ustanovama”, ističu u Montefarmu.

Takođe, Montefarm javnom zdravstvenom sektoru, pored ljekova, isporučuje i zaštitnu opremu, dezinfekciona sredstva i sve ostalo što je neophodno zdravstvenim radnicima kako bi zdravstveni sistem nesmetano funkcionisao u borbi protiv Kovida-19.

“Zalihe navedenih stavki su sasvim stabil ne i konstantno se dopunjavaju”, naveli su iz Montefarma.

Izvor-cdmonline

Share.

About Author

Leave A Reply