UZ PODRŠKU NORVEŠKE DO NOVIH RADNIH MJESTA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Projekat „Norveška za vas – Crna Gora“, koji je nedavno predstavljen, ima za cilj ujednačeni socio – ekonomski razvoj Crne Gore, kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unapređenje lokalne infrastrukture u 16 manje razvijenih opština, među kojima je i Berane, do 2020. godine.

Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 1,4 miliona eura, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), kazao je za Radio Berane direktor Regionalnog biznis centra Nebojša Babović.

„Regionalni biznis centar se trudi da obezbijedi svu moguću podršku lokalnim preduzetnicima i svima koji žele da se bave svojim biznisom. Ovaj program se sastoji od četiri poziva i oni su svi usmjereni na konkretnu podršku preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima i, u jednom dijelu opštinama, da podignu svoje kapacitete koji se tiču manjih infrastrukturnih projekata. Ovo je prilika za građane, preduzetnike i  nevladine organizacije da se pripreme jer će u narednih godinu dana biti objavljena četiri javna poziva koji obuhvataju grantove – bespovratna sredstva u vrijednosti od pet do deset hiljada eura“, kazao je Babović.

On je pojasnio da su projektom precizirana dva konkretna cilja – unapređenje pristupa zapošljavanju i povećanje socijalne uključenosti kroz poboljšanje uslova života.

„Kod  unapređenja pristupa zapošljavanju cilj je da najmanje 35 osoba dobije zaposlenje i da bude organizovana obuka za najmanje 100 nezaposlenih kod poslodavaca u ovim opštinama, od kojih će jedno 60 da ostane na poslu. To ukupno znači oko 100 novozaposlenih. Nama je interes i cilj da što više tih zaposlenih bude u Beranama“, istakao je Babović.

Poziv namijenjen preduzetnicima, mikro i  malim preduzećima biće zvanično objavljen za nekoliko dana i biće otvoren do kraja jula.

„Zainteresovani preduzetnici mogu da konkurišu za dobijanje granta u vrijednosti od pet do deset hiljada eura za obezbijeđivanje nove opreme koja bi pomogla da se otvori bar još jedno radno mjesto“, zaključio je Babović.

Raško Ličina

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply