UPIS U PRVI RAZRED – OD SISTEMATSKOG DO POLASKA U ŠKOLU (audio)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Upis djece u prvi razred osnovne škole počeo je početkom aprila i trajaće do 31. maja, a predhodi mu nekoliko procedura koje su djeca u obavezi da prođu kako bi bila upisana u školu.

Prvi korak je zakazivanje sistematskog pregleda djeteta kod izabranog pedijatra.

Sistematski pregled obavezan je za svako dijete, a ljekar tokom pregleda provjerava zdravstveno stanje djeteta i njegovu zrelost za upis u prvi razred. Nakon obavljenog sistematskog pregleda sledeći korak je odlazak djeteta kod školskog psihologa ili pedagoga.

Psihološkinja Dijana Sekulić iz OŠ “Radomir Mitrović”, pojasnila je gostujući u emisiji “Abeceda zdravlja” da razgovori budućih prvaka sa psihologom u školi se mogu obaviti svakog radnog dana od 7:30 do 18:30 h.

“Takođe, popunjava se i upitnik za roditelje, gdje dobijamo važne informacije o djetetu”, kazala je Sekulić.

Foto: Dijana Sekulić

“Što se tiče testiranja procjenjujemo emocionalnu, socijalnu i intelektualnu zrelost. Poseban akcenat je na djetetovu pažnju, koncentraciju, da li zna da broji do 10, razlikuje li boje, oblike, zastupljene su najosnovnije elementarne stvari iz života”, rekla je Sekulić.

Ona je dodala da početak školovanja se može i odložiti za jednu školsku godinu na predlog, odnosno uz saglasnost roditelja ili staratelja, nadležne zdravstvene službe ili posebne komisije, ako se utvrdi da dijete nije spremno za to, komisiju imenuje direktor škole, a sačinjavaju je psiholog, vaspitač i učitelj.

Ispod teksta možete poslušati snimak emisije u cjelosti.

Tamara Babović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply