UNIŠTENO 47,7 TONA BANANA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Inspekcijske službe su tokom kontrole hrane iz uvoza u junu spriječile uvoz oko 106 tona hrane zbog utvrđenih nepravilnosti, navodi se u izvještaju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, pišu Dnevne novine.

Zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima, Fitosanitarna inspekcija je spriječila stavljanje na tržište 101.973 kilograma proizvoda. Tako je zbog prisustva pesticida vraćena jedna pošiljka jagoda u količini od 170 kg, kao i dvije pošiljke paprike u količini 6.031 kg, zbog nepravilnosti u dokumentaciji vraćena je jedna pošiljka limuna u količini od 23.000 kg, a zbog nepropisnih deklaracija jedna pošiljka pšeničnog brašna u količini od 25.000 kg.

Zbog lošeg kvaliteta uništene su dvije pošiljke banana u količini od 47.772 kg.

Tokom juna, od ukupnog broja pregledanih pošiljki iz uvoza, hrane neživotinjskog porijekla nadležnosti Inspekcije za hranu, zabranjeno je stavljanje na tržište za jednu pošiljku konzervisanog povrća u ukupnoj količini od 1.693 kg.

U unutrašnjoj kontroli pojačan je nadzor u cilju sprečavanja širenja epidemije korona virusa, te je u izvještajnom periodu izvršen nadzor u 182 objekta.

“Prilikom kontrola utvrđeno je da subjekti u poslovanju hranom i lica koja vrše prodaju hrane na pijacama u visokom procentu postupaju u skladu sa zakonom propisanim zahtjevima i datim preporukama. Utvrđeno je da se objekti i oprema održavaju u čistom i funkcionalnom stanju i da su lica koja vrše prodaju u propisanoj radnoj i zaštitnoj odjeći. Utvrđen je određeni broj nepravilnosti koje su se najčešće odnosile na nepostojanje opreme za pranje ruku zaposlenih u neposrednoj blizini rukovanja hranom, nepravilno izloženu i označenu hranu, neodržavanje opreme u čistom i funkcionalnom stanju i slično,” navodi se u izvještaju Uprave.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su preduzeli 27 upravnih mjera i radnji i to dva rješenja o zabrani rada lica; jedno rješenje o stavljanju van prometa i uništavanju nebezbjedne hrane; osam ukaza o otklanjanju nedostataka manjeg rizika za čije otklanjanje je potrebno kratko vrijeme i dvije novčane kazne u iznosu od 530 eura.

Share.

About Author

Leave A Reply