“UDRUŽENJE ZA PODRŠKU ROMA I EGIPĆANA” POSJETILO OŠ “RADOMIR MITROVIĆ”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U okviru projekta “Aktivnim mjerama za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana za opštinu Berane”, koji je finansijski podržalo Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, održan je sastanak između direktora OŠ “Radomir Mitrović” Aleksandra Vujovića i izvršnog direktora NVO “Udruženje za podršku Roma i Egipćana” Sultana Beće sa saradnicima.

Tim povodom, ustanovljeno je da ova škola broji oko 160 učenika iz RE populacije, koji pohađaju nastavu od prvog do devetog razreda i saopšteno da škola ima dovoljno kapaciteta i kadra za školovanje pripadnika RE populacije.

Pohvaljeno je to što su u ovoj ustanovi angažovana dva saradnika u socijalnoj inkluziji RE u oblasti obrazovanja, uz podsjećanje da je programom ROMACTED-a Savjeta Evrope u prethodnom periodu opremljena kancelarija saradnika.

“U školi se pružao dodatan vid podrške učenicima RE populacije kroz program mentorstva od strane NVO “Mladi Romi” iz Podgorice, koji je trajao do prije par mjeseci, dok je prošle godine bio aktuelan program Pedagoškog centra pri čemu se, takođe, pomagalo djeci RE populacije da savladaju nastavno gradivo, a taj program je podržao UNICEF”, naglasio je direktor škole Aleksandar Vujović.

Izvršni direktor NVO “Udruzenja za podršku Roma i Egipćana”, Sultan Beća, zadovoljan je uloženim trudom i angažmanom škole, koju pohađa veliki broj djece pripadnika RE populacije, a koja posjeduje kombi, zahvaljujući kome učenici iz ove populacije imaju obezbijeđen prevoz od kuće do škole i natrag.

“Posebnu vrijednost predstavljaju medijatori koji su dio obrazovnog sistema od 2018. godine. Raduje nas činjenica da su tokom posljednje dvije godine svršeni učenici ove škole nastavili obrazovanje u srednjoj školi. I ove godine, posredstvom naše organizacije i uz podršku škole, upisano je oko desetoro djece budućih srednjoškolaca”, rekao je Beća.

S obzirom na to da škola posjeduje kombi dobijen od Romskog obrazovnog fonda, kako kaže Beća, i budući predškolci će, uz pomoć i podršku direktora i menadžmenta škole, kao i Ministarstva prosvjete, imati obezbijeđen prevoz do vrtića.

“To je nešto što je istorijski za Berane i za pripadnike RE populacije”.

Beća je u prethodnom periodu bio  član Komisije za izradu Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana 2021-2025, pri Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava.

U školi postoji i Tim za prevenciju ranog napuštanja školovanja, kojim rukovodi mr Nikola Raičević, profesor razredne nastave, koji naglašava da se Tim najčešće bavi pripadnicima RE populacije.

On je istakao da je stanje zadovoljavajuće, te da je imalo par slučajeva koji su zahtijevali intervenciju drugih nadležnih institucija.

Kako je kazao Raičević, situacija se značajno popravila kroz različite vidove podrške koji se pružaju djeci učenicima RE populacije, počev od angažovanja saradnika u socijalnoj inkluziji, obezbjeđivanje prevoza, te kroz različite vrste podrški od strane NVO sektora.

Kroz projekat “Aktivnim mjerama za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Beranama” sva djeca od četvrtog do devetog razreda imala su priliku da prisustvuju radionicama, kao i njihovi roditelji.

Na ovom sastanku je zaključeno da se različitim aktivnostima treba nastaviti sa pružanjem podrške učenicima RE populacije.

Share.

About Author

Leave A Reply