U OŠ “RADOMIR MITROVIĆ” OBILJEŽENI DANI FRANKOFONIJE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Centralna gradska proslava “Dani frankofonije”, u kojoj su učestvovali učenici beranskih osnovnih i srednjih škola u kojima se izučava francuski jezik, održana je u Osnovnoj školi “Radomir Mitrović”.

Profesorica francuskog jezika u Gimnaziji “Panto Mališič”, Dušica Šćekić kazala je da je, tradicionalno, upriličen bogat kulturno-muzički program.

“Imali smo solo i horsko pjevanje, jednu plesnu koreografiju, a nije izostalo ni recitovanje stihova na francuskom jeziku. U programu su učestvovali učenici viših razreda osnovne škole i prvog, drugog i trećeg razreda Gimnazije “Panto Mališić”, naglasila je Šćekić, koja je ovaj program pripremila u saradnji sa profesoricom francuskog jezika Zoricom Lutovac.

Dani frankofonije u Beranama se obilježavaju od 2000. godine, što se poklopilo sa otvaranjem Francuskog kulturnog centra u Crnoj Gori, koji je inicirao ove proslave.

“Pokretač većine aktivnosti koje se tiču francuskog jezika posljednjih godina je Francuski institut, mada i mi sami rado pripremamo ovakve programe, jer je to velika motivacija za djecu da uče neki strani jezik”, kazala je Šćekić.

U Beranama se francuski jezik uči u osnovnim školama “Radomir Mitrović” i “Vuk Karadžić”, kao i u Gimnaziji “Panto Mališić”.

“Preko 200 učenika u ovim školama uči francuski jezik i imamo dosta djece koja vole i žele da učestvuju na ovakvim priredbama. Od 20. do 31. marta u cijelom svijetu se organizuju različita dešavanja koja se odnose na francusku kulturu, a Crna Gora je, kroz ovakve i slične manifestacije, dio toga”, istakla je profesorica Ščekić.

Dani frankofonije, koji predstavljaju važan događaj u crnogorskom kulturnom životu, prilika su da se kroz prigodne događaje upoznaju frankofone kulture i proslavi francuski jezik.

Andrija Turčinović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply