U manastiru Đurđevi stupovi danas se obilježava slava Eparhije budimljansko-nikšićke

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U manastiru Đurđevi Stupovi, danas je svečano i molitveno proslavljena eparhijska slava – praznik Svete Marije Magdaline, Blage Marije.

Svečana liturgija održana je u 806 godine starom manastiru Đurđevi stupovi, koga je osnovao veliki župan Prvoslav, brat od strica Svetoga Save i koji spada u red najstarijih zadužbina s kraja 12. i početka 13 . vijeka.

Manastir mučenik, kako ga nazivaju zbog stradalničke sudbine i pet razaranja ”posle kojih je uvek propojao”, kako voli da kaže episkop Joanikije, danas je domaćin i trpeze ljubavi. 

Radujemo se svim gostima kaže episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je na Svetu Mariju Magdalinu, prije 15 godina baš u ovom manastiru uveden u tron episkopa. Od tada stoluje u manastiru, sjedištu eparhije, čiji je povratak narod čekao nekoliko vjekova.

4. avgust je zapravo spomen na Mariju Magdalinu. Ona je bila rodom iz gorskih predjela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalina. U svojoj mladosti je bila grešnica ali ju je Isus izbavio od grijehova. Kasnije je postala njegova učenica, pratila ga je i slušala njegove propovjedi. Nakon Hristovog vaskrsenja, ona postaje propovjednica, putuje i u Rim da caru Tiberiju crvenim jajetom objasni Hristovo vaskrsenje. Tom prilikom, ona je pred carem optužila prokuratora Pontija Pilata, koji nije htio da zaštiti Isusa, nego mu je nevinom izrekao smrtnu kaznu. Kasnije je Pilat lišen svog visokog dostojanstva i prognan je u zapadnu Evropu, gdje je i skončao. Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes, kod apostola Jovana Bogoslova i tu je nakon nekog vremena umrla. 

Blaga Marija je, po narodnom vjerovanju, sestra Gromovnika Ilije (svetog Ilije).

Milena Bubanja Obradović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE


Share.

About Author

Leave A Reply